Znanost
776 prikaza

Kontroverzna ideja liječnika: Znamo tko i kada treba uzeti ecstasy

Žena guta tabletu
Thinkstock
MDMA proizvodi intenzivne osjećaje euforije i društvene povezanosti, što je, prema riječima glavnog istražitelja Philipa Wolfsona, čini "tvari koja pomaže u dubokoj i smislenoj psihoterapiji s brzim učinkom"

U Kaliforniji upravo traje istraživanje čiji je cilj uvidjeti može li ecstasy, tj. MDMA pomoći kroničnim bolesnicima dok proživljavaju posljednje dane života. Ako se istraživanje pokaže uspješnim, jako bolesni ljudi mogli bi si jednog dana posljednje bolne trenutke života olakšati uz pomoć ecstasyja kojeg bi im je prepisao liječnik.

Istraživanje se provodi unutar multidisciplinarne udruge za psihodelična istraživanja - organizacije koja podupire znanstvena istraživanja o potencijalnom korištenju psihoaktivnih droga u medicini.

U ovo istraživanje navodno je uključeno najmanje desetak pacijenata kojima je ostalo malo do kraja života, poput oboljelih od raka. Cilj je otkriti može li ubrizgavanje tvari u kontroliranim uvjetima i uz asistirajućeg psihijatra, pomoći pacijentu da se sa smrću suoči s manje straha i tjeskobe.

MDMA proizvodi intenzivne osjećaje euforije i društvene povezanosti, što je, prema riječima glavnog istražitelja Philipa Wolfsona, čini "tvari koja pomaže u dubokoj i smislenoj psihoterapiji s brzim učinkom".

Pacijent u bolnici i liječnik | Author: Thinkstock Thinkstock

"To je zanimljiv, snažan novi pristup", izjavio je čelnik Nacionalnog instituta za psihičko zdravlje, Thomas Insel. "Nije riječ samo o uzimanju MDMA. Morate to gledati u kontekstu liječenja koje uključuje poboljšan uvid i povećane sposobnosti, ali i korištenje u širem kontekstu psihoterapije."

I dok se ecstasy često stigmatizira kao opasna droga za partyje, David Nutt je u nezavisnom istraživanju otkrio da je riječ o prilično sigurnoj tvari, pogotovo ako se usporedi s drugim narkoticima na tržištu, piše Mic.

Inače, ovo nije prvo istraživanje u kojem se uz pomoć kontroliranih tvari pokušalo pomoći osobama koje boluju od fatalnih bolesti da smirenije napuste ovaj svijet. Pacijenti su tako prethodno već isprobavali halucinogene gljive i ecstasy, a rezultati svih istraživanja su bili i više nego dobri. Dapače, toliko dobri da se počelo razmatrati njihovo korištenje u liječenju ovisnosti, depresije, pa čak i autizma.

Očito, došlo je vrijeme da se narkotici destigmatiziraju i da se posluša znanost.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LAURA256 10:12 01.Ožujak 2016.

    poslati desetke milona u Siriju...možda ih pukne na ljjubav