Znanost
3200 prikaza

Senzacija: DNK testom otkrivaju osam vrsta raka odjednom

Otkrivanje raka
health.mil
Riječ je o najobičnijem testu krvi, postojanje i vrstu raka otkriva i prije nego je došlo do metastaza

Način njihovog razmišljanja bio je ovakav; ako stanice oboljele od karcinoma povremeno odumiru i raspadaju se, onda i mutirani DNK iz tih stanica odlazi u krvotok. Pa ako se markeri za tumore mogu proizvoditi tako da detektiraju specifične proteine za odgovarajuće maligne procese, onda bi se za oboljenja pojedinih organa moglo snimati krvnu sliku DNK testovima.

A još ako bi se koristila kombinacija takvih DNK testova, slično kao što se pri liječenju raka često koriste kombinacije lijekova, sva je prilika da bi se maligna oboljenja mogla otkrivati na temelju krvne slike u relativno ranoj fazi.

Kemoterapija ZAOKRET TERAPIJA Znanost Lijek s Kube protiv raka privlači sve više Hrvata

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta John Hopkins u Baltimoreu uz nekolicinu suradnika sa strane objavila je u časopisu Science (skraćena verzija, cjelovita verzija) da je razvila takvu jednu metodu DNK testiranja na rak koja se pokazala kao 70 posto uspješna na uzorku od oko 1000 pacijenata, i to na području detektiranja osam najučestalijih vrsta raka.

Ovakav test, jednom kad pokaže pozitivan rezultat, utvrđuje i na kojem organu se razvija maligni proces, što do sada nije bilo moguće. Za pet vrsta raka koji se do sada nisu mogli utvrđivati testovima – jajnika, jetre, želuca, gušterače (!) i jednjaka – osjetljivost se kreće između 69 i 98 posto.

Osim toga, ovim testom mogu se otkriti još i maligni procesi na plućima, debelom crijevu i dojci. Znanstvenici su test primijenili i na zdravim osobama, a rezultat je bio zaprepaščujući; kod samo sedmero od njih 812 test je pokazao lažan pozitivan nalaz na rak. Dobra stvar je i to što su svi oboljeli koje su znanstvenici testirali bili u fazi dok im je rak još bio lokaliziran, znači još nije došlo do metastatskog širenja.

Napadi 11. rujna Osuđeni na smrt Life Preživjeli su 11. rujan, a danas umiru od raka

Ono što nije reklama jest činjenica da je 80 posto testiranih pacijenata bilo u drugoj ili trećoj fazi razvoja bolesti, a da je osjetljivost testa u prvoj fazi iznosila 40 posto. U tom smjeru znanstvenici će morati test itekako usavršavati, no to će im sada biti neusporedivo lakše, jer su temeljne mehanizme uspjeli utvrditi. Test nazvan CancerSEEK procjenjuje se da bi mogao koštati između 450 i 500 eura.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 21:44 19.Siječanj 2018.

    super, test za 8vrsta raka od 15000 oblika hahaha

  • nerv 18:09 19.Siječanj 2018.

    Ne znam gdje je tu senzacija, hajde da su rekli da liječe 7 vrsti raka jednim lijekom onda bi to bila senzacija a ne ovo. Međutim današnja najveća dostignuća medicine su otkrivanja bolesti a ne njihovo izliječenje.