Znanost
1008 prikaza

Sindrom eksplodirajuće glave: čudan fenomen koji probudi svakog petog čovjeka

Nesanica
Thinkstock
Ako ste ikad tijekom noći čuli eksploziju koja nikog drugog nije probudila, ne brinite, niste ludi

Ako vam se ponekad dogodi da po noći čujete eksploziju koja izgleda da nije postojala, te za koju čak niste željeli nikome reći, da ne pomisle da ste poludjeli; ne brinite, niste sami. Prema istraživanju Sveučilišta u Washingtonu, jedna od pet osoba iskusi psihološki fenomen poznat kao 'sindrom eksplodirajuće glave' koji uključuje razbuđivanje zbog nevjerojatno glasne buke.

Istražujući ovaj sindrom, otkriveno je da se obično događa u trenucima kad osoba taman 'pada' u san, a znanstvenici vjeruju da je rezultat trzaja u mehanizmu mozga dok se on isključuje. Zamislite da je mozak kompjuter koji se isključuje - motor, a zatim i slušni i vizualni neuroni se polako i postepeno gase. 

No fenomen 'eksplodirajuće glave' se događa kad se slušni neuroni, umjesto postepeno i polako, odjednom ugase. I to učine s velikim praskom. "Zato čujete sve te ludo glasne zvukove koje ne možete objasniti, a koji nisu nikakvi pravi zvukovi iz vaše okoline", objašnjava profesor Brian Sharpless sa Sveučilišta u Washingtonu.

Iako se još prije 50 godina identificiralo ovaj fenomen, nije bilo jasno zbog čega se događa. Ljudi inače nisu skloni pričati o tom iskustvu, jer se u početku preplaše za svoje zdravlje, no kad shvate da im, fizički, nije ništa, zabrinu se da je riječ o problemu psihičke prirode, piše Yahoo.

Postoji nekoliko način liječenja ovog problema. Liječnici mogu pokušati s lijekovima koji će pokušati otupiti zvukove, ako ih već neće moći u potpunosti eliminirati.  No Sharpless napominje da ima još jedna mogućnost: "Postoji šansa da - samim time što ćete prepoznati o čemu se radi i što se nećete preplašiti - će vam se ovaj fenomen sve rjeđe događati".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.