Znanost
634 prikaza

Uspjeh znanstvenika - otkrili su metodu za eliminaciju opasnih stanica leukemije

Laboratorij
Thinkstock
Pronađena je metoda kojom opasne stanice leukemije mogu dozrijeti do stanja bezopasnih imunoloških stanica makrofaga

Znanstvenici na Stanfordu otkrili su da kad organizam napadnu određene agresivne stanice leukemije, rješenje može biti nadomak ruke. Naime, nakon proučavanja u laboratoriju, znanstvenici su otkrili metodu kojom se opasne stanice leukemije može ubrzano postarati do stanja makrofaga - bezopasnih imunoloških stanica.

Cijelo otkriće opisano je u znanstvenom časopisu 'Proceedings of the National Academy of Sciences', koji je objavljen online 16. ožujka.

Akutna  B-limfoblastična leukemije s mutacijom nazvanom Philadelphia kromosom, posebno je agresivna vrsta raka s lošim ishodima, izjavio je Ravi Majeti, profesor medicine i jedan od autora istraživanja. Upravo zato je pronalaženje potencijalnih tretmana posebno uzbudljivo.

Majeti i njegovi kolege došli su do ključnih opažanja nakon prikupljanja stanica leukemije od pacijenta i pokušavaja održavanja istih stanica na životu. "Koristili smo sve moguće kako bismo im pomogli da prežive", izjavio je Majeti, koji je i član Stanford instituta za rak i Instituta za biologiju matičnih stanica i regenerativnu medicinu.

Stanice raka | Author: Thinkstock Thinkstock

Glavni autor istraživanja, Scott McClellan, objasnio je da su neke od stanica karcinoma mijenjale oblike i veličinu u nešto nalik makrofagu. Majeti se suglasio s tim opažanjem,no bilo im je nejasno zbog čega se to događa, sve dok se Majeti nije prisjetio starog istraživanja koje je pokazalao na miševima da se rane ishodišne B-stanice mogu natjerati da promijene oblik u makrofage kad su izložene određenim čimbenicima transkripcije, odnodno bjelančevinama koje povezuju neke dijelove DNK.

"B-stanice su na mnoge načine praoci stanica, te su primorane ostati u nezrelom stanju", objašnjava Majeti koji je nakon prvotnog otkrića nastavio s eksperimentima kojima je dokazao da bi prethodne metode mijenjanja sudbine prvotnih stanica kod miševa, učinjene prije mnogo godina, mogle biti upotrijebljene i kako bi se ljudske stanice transformirale u makrofage, koji pak mogu 'progutat'i i probaviti stanice raka i patogene.

Majeti i njegovi kolege vjeruju da bi mijenjanjem kancerogenih stanica u makrofage, one ne samo postale neutralizirane, nego bi mogle i pomoći u borbi protiv raka. 

Sljedeći korak je pokušaj pronalaska lijeka koji bi ubrzao tu reakciju koja bi mogla služiti kao baza za liječenje leukemije. No valja istaknuti da već postoji jedan sličan tretman. Retinoična kiselina se naime obično koristi za liječenje druge vrste raka, nazvanog akutna promijelocitna leukemija. U ovoj situaciji se retinoična kiselina koristi za 'postarivanje' kancerogenih stanica u zrele stanice - granulocite. Ovaj tretman zasad je jedina konkretna terapija pri kojoj stanice raka sazrijevaju, ili mijenjanju stanice raka.

Znanstvenici diljem svijeta nadaju se pak da će u bliskoj budućnosti pronaći još mnogo sličnih terapija, piše Stanford medicine News Center.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.