Znanost
6795 prikaza

Smrtonosna bakterija nalazi se na koži svake osobe

Ilustracija crvenila koža
Thinkstock
Na njih svih ovih desetljeća nitko nije sumnjao baš zato što se nalaze posvuda oko nas

Blizak srodnik MRSA-e, Staphylococcus epidermidis, glavni je uzročnik po život opasnih infekcija nakon operacija, ali ga se često previdi u kliničkim istraživanjima jer ga ima posvuda. Istraživači iz Milnerovog centra za evoluciju na Sveučilištu Bath upozoravaju da bi se prijetnja ovim organizmom morala uzimati puno ozbiljnije i da bi trebalo biti krajnje oprezan u slučaju osjetljivih na infekciju kojima predstoji operacija.

Znanstvenici su identificirali 61 gen koji omogućava ovoj inače sasvim bezopasnoj bakteriji s kože da uzrokuje bolest od koje se može umrijeti. Oni se nadaju da će odgonetnuti zašto neki od sojeva ove bakterije pod određenim uvjetima uzrokuju oboljenje, što bi ubuduće značilo da bi bilo moguće prepoznati koji su pacijenti najugroženiji od izbijanja infekcije nakon operacije.

Stičarstvo Još jedan šok Znanost Dokaz: Stočarstvo i peradarstvo riskiraju pobiti nas milijune

Znanstvenici su uzeli uzorke s pacijenata koji su bili zaraženi nakon operacija koljena odnosno kuka, kada su im zglobovi zamijenjeni umjetnima, te su ih usporedili s uzorcima s kože zdravih dobrovoljaca. Usporedili su potom kompletne genome bakterija iz jednih i drugih uzoraka i odatle su identificirali 61 gen iz sojeva bakterija koje jesu uzrokovale zarazu, a kojih uglavnom nije bilo u sojevima koji su bili sasvim bezopasni.

Bilo je iznenađujuće da je mali broj zdravih ljudi na sebi nosio bakteriju u jednom od smrtonosnijih oblika, a da toga nisu bili svjesni. Geni koji uzrokuju smrtonosnost ove bakterije utvrđeno je da pomažu bakteriji da raste u krvotoku, da izbjegava imunološki sustav domaćina, da površinu stanica bakterija čine ljepljivom tako da ovi jednostanični organizmi stvaraju po svojoj površini sloj koji ih štiti od utjecaja antibiotika, postaju otporne na antibiotike. Znanstveni tim istraživanje je predstavio u Nature Communications.

Profesor Sam Sheppard, direktor Bioinformatike na Milnerovom centru, koji je vodio istraživanje, kazao je: "Da je Staphlococcus epidermidis smrtonosni patogen očito je na prvi pogled. Klinički ga se uvijek ignoriralo jer se često smatralo da je to naprosto kontaminant u laboratoriju ili se jednostavno prihvaćalo da je to poznat rizik operacije. Postoperativne infekcije mogu biti nevjerojatno ozbiljne, mogu dovesti do smrti.

Izolacija oboljelog od zarazne bolesti za koju ne postoji lijek Ubilačke pošasti Znanost Hrvatska među najugroženijima od smrtonosnih superbakterija

Na njih otpada skoro trećina svih smrti u Velikoj Britaniji, tako da mislim da bismo rizik morali smanjiti koliko god možemo."

Dodao je da, kako je bakterija tako sveprisutna, ona bi mogla biti kadra vrlo brzo mijenjati se međusobnom razmjenom gena.

"Ako ništa ne učinimo kako bismo je kontrolirali, riskirat ćemo da se ovi geni koji uzrokoju bolesti, šire još i više, što bi postoperativne infekcije otporne na antibiotike činilo još češćima."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.