Znanost
2665 prikaza

Svijet bi mogla spasiti bakterija koja jede plastiku

Smeće na plaži
REUTERS
Mikrobi pronađeni kraj rafinerije plastiku pretvaraju u hranu bakterijama

Jedna je studentica, prenose svjetski mediji, možda pronašla rješenje za problem kako riješiti jedno od najvažnijih ekoloških pitanja današnjice - a to je razgradnja plastike. Uzgojila je bakterije koje "proždiru" PET ambalažu, najčešće korištenu plastiku, i ostatke pretvaraju u neškodljive nusprodukte.

Stoljeća su, kažu znanstvenici, potrebna da se plastika razgradi. Morgan Vague, koja studira biologiju na sveučilištu Reed College u Oregon kaže da proces, ako ga se ubrza, igra veliku ulogu u rješavanju problema planeta s plastikom, gdje se milijuni tona godišnje bacaju na odlagališta i u oceane.

Oko 300 milijuna tona plastike odbaci se svake godine, a samo 10 posto se reciklira.

Smeće u gradskoj luci Dubrovnik Manje smeća Znanost Smeće više nećemo imati kamo izvoziti - kud s njim?

"Kada sam počela čitati o statistici i plastičnom otpadu shvatila sam da imamo zaista ozbiljan problem kojem treba pametno pristupiti", rekla je Vague za Independent.

Nakon toga se posvetila metabolizmu bakterija i "svim ludim stvarima koje bakterije mogu", studentica je odlučila vidjeti postoje li mikrobi koji mogu razložiti plastiku iz svakodnevnog života.

"Lov" na mikrobe je započela u svom rodnom gradu Houstonu u vodi oko rafinerija. Uzorke je nosila natrag u Portland, Oregon, gdje je testirala više od 300 vrsta bakterija na lipazu, enzim zadužen za probavljanje masti.

Identificirala je 20 vrsta koje proizvode lipazu, a tri su imala vrlo visoke razine enzima. Njih je stavila na "PET dijetu" i vrlo je brzo bila šokirana vidjevši da bakterije zaista jedu plastiku.

"Čini se da plastiku razbijaju na neškodljive nusprodukte koji ne štete okolišu, a onda i te ostatke proždiru bakterije. Dakle plastiku pretvaraju u hranu", kaže Vague no upozorava kako je još dug put do toga da mikrobi to čine nekom brzinom koja će biti korisna na globalnoj razini.

Trstenik: Smeće iz Italije i Albanije zatrpalo plaže poluotoka Pelješca Smeće nas davi Znanost Armagedon: Ovako je to kad nam plažu prekrije plastika

Sljedeći je korak, kaže njezin mentor Jay Mellies, ubrzati procese, poboljšati pred-tretmane PET-a kako bi bili brže i lakše probavljivi, te dobiti bakterije da djeluju na različitim vrstama plastike.

"Problem je plastike golem i svi mi postajemo sve svjesniji toga. Ovo možda neće biti krajnja solucija, ali će biti dio solucije", kaže Mellies i napominje kako se nada da će ih istraživanje odvesti u smjeru da plastika postane samo "sita" bakterija i CO2, te niti jedan drugi nusprodukt.

"Ljudi si to zamišljaju kao da ćemo napraviti neki Frankensteinovski mikrob koji ćemo osloboditi i onda će on proždrijeti svu plastiku na svijetu, no to neće tako izgledati, ovdje nema genetskog inženjeringa to su sve bakterije iz prirode, mi im samo želimo olakšati i ubrzati posao", kažu Mellies i Vague.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.