Znanost
572 prikaza

Što je gore: Zlostavljanje preko interneta ili uživo?

Zlostavljanje među klincima
Thinkstock
Godinama gledamo naslove koji vrište o tinejdžerima koji su pokušali ili počinili suicid nakon cyberbullyinga, pa se pitamo je li danas djeci teže nego prije

S jedne strane, nekoć su djeca bila izložena zlostavljanju u školi, prije i nakon nje, ali bar bi doma žrtve vršnjačkog nasilja bile mirne. S druge strane, danas djeca žrtve koje online nasilnici 'uzmu na zub' nemaju mira cijeli dan. I dokle god imaju pristup internetu, ne mogu sklopiti oka.

Mnogi zato misle da je današnji oblik internetskog zlostavljanja puno teži od tradicionalnog, pogotovo jer je riječ o teškom psihičkom napadu, a djeca i češće šute o njemu nego što su prije to činila kad bi bila podvrgnuta 'zezanju' koje su, ako ništa drugo, znali uočiti učitelji i profesori. 

Ali novi izvještaj, 'Uloga tehnologije u vršnjačkom zlostavljanju: raste li štetnost za mlade?' pokazuje da su strahovi mnogih krivo usmjereni. Naime, zlostavljanje uživo puno je destruktivnije od virtualnog.

Istraživanjem je obuhvaćeno skoro 800 mladih ljudi, starih između 10 i 20 godina, koji su prethodno bili uključeni u istraživanje tehnološkog zlostavljanja. 34 posto sudionika priznalo je da je u prethodnoj godini bilo zlostavljano, a 15 posto njih preživjelo je cyberbullying, dok je malo više od polovice doživjelo zlostavljanje uživo.

Trećina djece doživjela je pak hibridnu vrstu zlostavljanja, koja je uključivala online i uživo maltretiranje.

Zlostavljanje među klincima | Author: Thinkstock Thinkstock

Najgore je hirbidno zlostavljanje

Cyberbullying predstavlja težak oblik zlostavljanja jer se može dogoditi bilo kada, bilo gdje, te uključivati više napadača. A poniženje može trajati ostatak života (zahvaljujući neizbrisivom internetu).

Doduše, zlostavljanje uživo češće traje dulje vrijeme, a unatoč raširenosti tehnologija, i dalje se veći broj zlostavljanja odvija uživo nego putem interneta. Uživo se više naglašava neravnoteža snaga, jer je zlostavljač često veći, stariji ili popularniji, a žrtve ne mogu pobjeći (kao što uvijek u afektu mogu razbiti mobitel), pa ih prati osjećaj bespomoćnosti.Zato je ovo zlostavljanje i gore od onog online.

Barbara Greenberg, psihologinja za tinejdžere dodaje i da je prednost kod online zlostavljanja to što žrtva uvijek može privatno reagirati (u grupama osjećamo veći sram i poniženje, te kao da smo beznačajniji).

Hibridno zlostavljanje je pak najgore, jer ako se netko trudi napasti vas na svim frontama, znači da mu je itekako stalo da vas povrijedi, piše Ozy.

"Takvi su napadi intenzivniji, osobniji, kompleksniji i dijete nema osjećaj da može spriječiti to što se događa", objašnjava Kimberly Mitchell, autorica istraživanja i profesorica psihologije iz Centra za proučavanje zločina protiv djece, u sklopu New Hampshire Sveučilišta.

Međuvršnjačko zlostavljanje inače se godinama opravdavalo riječima da će djeca uvijek biti djeca. Srećom, to se promijenilo i to u tolikoj mjeri da danas u SAD-u djeca nasilnici (ali i njihovi roditelji) mogu čak završiti u zatvoru ako 'muče' drugu djecu.

Za to vrijeme, ipak pripazite što vaša djeca rade kad 'vise' na mobitelu ili kompjuteru, te da nisu kojim slučajem žrtva ili nasilnik. Jer, u ovom slučaju vrijedi pravilo da će djeca uvijek biti djeca, te će uvijek, nažalost, biti predstavnika jedne i druge grupe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.