Znanost
6006 prikaza

Stručnjaci šokirali: I biljke znaju i osjećaju kad ih jedemo!

Talijin uročnjak
Wikipedia
Doista iznenađujući zaključci opsežnog istraživanja uglednih znanstvenika sa sveučilišta u Missouriju

Vegetarijanci i vegani, moglo bi vas zanimati ovo. Istraživanja su pokazala da biljke znaju kada ih jedemo i nimalo im se to ne sviđa. Da biljke posjeduju rudimentarnu inteligenciju nije pretjerana novost, ali kako piše Business Insider, istraživanje sa sveučilišta u Missouriju pokazalo je da biljke mogu osjetiti kad ih netko jede i aktiviraju obrambene mehanizme kako bi zaustavili takvo što.

Istraživanje je provedeno na talijinom uročnjaku (Arabidopsis thaliana), bliskom srodniku brokule, kelja i drugih članova obitelji kupusnjača. Ta biljka jako je popularna među znanstvenicima zato što joj je čitav genom sekvenciran, odlično je istražena i znanstvenici jako dobro znaju kako čitava biljka funkcionira.

Znanstvenici su pažljivo snimali vibracije koje nastaju kad gusjenice jedu listove talijinog uročnjaka i postavili su hipotezu da biljke mogu osjetiti ili čuti vibracije na neki način. Rezultati su ih nemalo iznenadili. Naime, primijetili su da biljke proizvode blago toksična ulja gorušice i zatim ih transportiraju kroz lišće u nadi da će tako otjerati grabežljivce. Znanstvenici su zaključili i da biljke šalju dodatne količine toksina u lišće kad osjete ili čuju gusjeničine vibracije. 

Za povećanje proizvodnje toksina bilo je dovoljno da znanstvenici samo puste snimke gusjenice kako jede lišće. 

"Prijašnja istraživanja provjeravala su kako biljke reagiraju na akustičnu energiju, uključujući i glazbu", rekla je Heidi Appel sa sveučilišta u Missouriju. "Međutim, naš rad prvi je primjer kako biljke odgovaraju na ekološki relevantne vibracije. Otkrili smo da vibracije hranjenja tjeraju biljke na promjene u samom metabolizmu tako što stvaraju više obrambenih kemikalija koje mogu odbiti napade gusjenice", zaključila je ona.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.