Znanost
1110 prikaza

"Znamo kako spriječiti propadanje organa za transplantaciju"

Laboratorij
Pexels
Zagrijavanje rashlađenih organa za transplantaciju predstavlja problem, a sada su znanstvenici došli do velikog otkrića kako ga riješiti

Više od 60 posto srca i pluća doniranih za transplantacijske operacije završava uništeno zbog toga što na ledu ne mogu funkcionirati duže od četiri sata. Znanstvenici su na putu za usavršavanje tehnike koja bi mogla zaustaviti taj ''otpad'', prenosi Cosmos.

Očuvanje tkiva na način da ih se hladi na temperaturama između -160 i -196°C nije glavni problem. On se krije u ponovnom oživljavanju odnosno zagrijavanju tih tkiva, a to ih često ošteti pa se ne mogu više koristiti.

Istraživači na Sveučilištu Minnesota našli su novi način kako učiniti ovaj proces pouzdanijim i uspješnijim, a prikazali su ga na eksperimentu životinjskog srca.

Ovo je prvi put da se taj proces mogao prikazati uspješnim, brzim i ujednačenim pri zagrijavanju u samo nekoliko minuta bez da se tkivo oštetilo, prenio je profesor John Bischof, biomedicinski inžinjer i jedan od glavnih u vodstvu ovog istraživanja.

U novoj se metodi koriste nanočestice željezovog oksida obavijenog silicijem koje aktiviraju elektromagnetski valovi i tada se ponašaju kao mali grijači oko tkiva. Taj proces vodi do jednoličnog zagrijavanja koje je i do 100 puta brže i sigurnije od prijašnjih načina.

Sljedeći korak bit će isprobavanje ove tehnike na organima glodavaca, prije no što dođe do svinja pa potom čovjeka.

Osim toga, ove bi se tehnike mogle primjeniti kod liječenja stanica raka, slanjem impulsa do tkiva.
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.