Znanost
1755 prikaza

Nakon 50.000 godina sna, nepoznati mikrobi opet žive

Naica kristalna špilja u Meksiku
Youtube
Oživljeni mikrobi bili su zarobljeni desecima tisuća godina u kristalima špilje Naica

Znanstvenici su ekstrahirali dugo godina uspavane mikrobe iz unutrašnjosti poznatih divovskih kristala u spiljama planine Naica u Meksiku, te su ih potom oživjeli, piše u subotu BBC. 

Organizmi su ostali zatvoreni u gipsu prije najmanje 10 tisuća, a vjerojatno i do 50 tisuća godina, postavši još jedan primjer sposobnosti života da se adaptira i nosi s najneprijateljskijim okruženjima, piše BBC.

Pronađeni organizmi su veoma neobični, te nemaju 'rođake' u postojećim genetskim bazama podataka, otkriva Penelope Boston, direktorica astrobiološkog instituta NASA-e u Kaliforniji koja je pronalaske otkrila na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak znanosti (AAAS). 

Duboko zakopane spilje Naica otkrili su rudari prije gotovo sto godina u potrazi za srebrom i drugim metalima. Te su spilje veoma interesantne znanstvenicima zbog takozvanih ekstremofila, mikroba koji preživljavaju u naizgled nemogućim uvjetima.

Čovjeka iz Piltdowna LAŽNO OTKRIĆE Znanost Novo istraživanje rasvijetlilo najveću arheološku prijevaru

Okruženje u spiljama je veoma toplo, između 40 i 60 stupnjeva Celzija, te je vlažno i kiselo. U njima nema svjetla, pa svaki organizam koji želi preživjeti mora biti sposoban vršiti kemosintezu, odnosno održavati se obrađivanjem kamenih minerala. 

Znanstvenici su već identificirali mikrobe koji su živjeli na zidovima tih pećina, no njihova izolacija iz nekoliko metara dugačkih kristala je iznenađenje. 

Doktorica Boston je sa svojim kolegama otvorila te kristale koji nastaju milijunima godina i uzorkovala njihove sadržaje. Pronašli su bakterije i prabakterije koje su potom reanimirali u svojim laboratirijima. 

Postojala je zabrinutost da su ti organizmi samo rezultat kontaminacije od strane te skupine znanstvenika ili rudarskih operacija, no direktorica iz NASA-e tvrdi kako su poduzeti svi potrebni protokoli. 

Aboridžini NOVO ISTRAŽIVANJE Znanost DNK studija otkrila tko su najstarija civilizacija na Zemlji

Znanstvenici su ranije tvrdili da su uspjevali u oživljavanju insekata koji su bili uspavani nekoliko milijuna godina, zatočeni u kristalima soli ili leda. Sve te tvrdnje su sporne, no Boston ističe kako ih je spremna prihvatiti nakon svega čemu je svjedočila u Naici i drugim sličnim okruženjima. 

Pošto je zaposlena u NASA-i kao astrobiolog, ona ističe značaj ovakvih pronalazaka za potragu za životom u svemiru

Svako ovakvo otkriće na Zemlji omogućava nam da primjenimo slični atlas mogućnosti na drugačija planetarna okruženja, tvrdi Boston. 

Mnogi znanstvenici smatraju da ako negdje u Sunčevom sustavu također postoji život, da je to najvjerojatnije u podzemlju, gdje se organizmi kemosintetiziraju, baš kao oni u spilji Naica. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.