Znanost
2285 prikaza

Svi kažu da je kompost dobar za okoliš, a što je istina?

Plastično smeće u moru
NOAA
Iako se zagađenje plastikom najčešće povezuje s oceanima materijal zagađuje sve od polova do ekvatora

Kompostiranje kao najstariji način recikliranja otpada često se spominje kao odličan za okoliš. No nova studija iz Science Advances pokazuje kako kompost skupljen iz domova i dućana je zapravo izvor zagađenja mikroplastikom.

Udruga BIOM mikroplastiku definira kao "zagađenje u obliku sitnih plastičnih čestica manjih od pola centimetra koji kada se nađu u moru ili sedimentu predstavljaju gotovo nevidljiv, ali opasan oblik zagađenja. Zbog masovne upotrebe plastike tako je i mikroplastika postala sveprisutna u morskom okolišu. Razne toksične tvari se nakupljaju na površini mikroplastike te je ribe mogu zamijeniti za hranu pa tako ulazi u prehrambeni lanac koji uključuje i ljude."

"Plastika se "rasprostre" po odlagalištu, gdje ga proždiru larve koje se hrane plastikom, a na taj način ulaze u hranidbeni lanac, u hidrološki ciklus, a ako se dovoljno razgrade mogu biti i prenosivi zrakom", kaže Christian Laforsch, ekolog sa sveučilišta Beyreuth u Njemačkoj.

Voda iz pipe Rak i otrovi Znanost Pijemo otrov: U vodi iz slavina pronađena plastika

Efekti zagađenja tla i pithih voda mikroplastikom vrlo je malo istražen fenomen u usporedbi s zagađenošću oceana istim materijalom. Oceanska plastika i mikroplastika postala je "zloglasna" nakon gotovo desetljeća skretanja pažnje i lobiranja znanstvenika i aktivista za okoliš.

Najnovija istraživanja pokazuju kako je zagađenje plastikom prisutno na tlu i u pitkoj vodi sistemsko zagađenje poput onog u oceanima i morima, gdje pluta od "ekvatora do polova", kaže Chelsea Rochman, jedna od ko-autorica studije o zagađenju mikroplastikom.

"Plastika se nalazi i na Arktiku, gdje dolazi s kišom. Znamo da je riječ o pitkoj vodi, da mikroplastiku pronalazimo u hrani i na površinama gdje uzgajamo hranu", kaže Rochman.

"Nikada nisam razmišljao o plastici u kompostu koja završi kao gnojivo. Ali ako razmislite o tome, ima smisla. Od povrća povezanog plastičnim špagama, sve od plastičnih naljepnica koje se bace, to nigdje ne nestaje - kaže ekolog Ad Ragas.

Flaširana voda Apokalipsa smeća Znanost Našli plastiku u flaširanoj vodi - ima je i u Hrvatskoj

Tvrdi kako kompost vjerojatno ne doprinosti zagađenju okoliša poput nekih drugih izvora, kao što je kanalizacijski otpad koji sadrži ostatke poliestera iz vode u kojoj se pere rublje, te vode kojom se peru ulice u kojoj pak ima jako puno sintetske gume iz automobilskih guma. 

"Ne trebamo se riješiti sve plastike, ali trebamo početi razmišljati o tom materijalu kao o stalnom teretu na plećima okoliša", kaže Rochman.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.