Znanost
7599 prikaza

Temperature dramatično rastu - ništa se ne može učiniti

Zemlja "gori" uslijed globalnog zatopljenja
Thinkstock
Zagrijavanje donosi dramatične posljedice na životne uvjete - produljena razdoblja suša i povišenje razine mora

Svjetske temperature vjerojatno će porasti za više od 2 stupnja Celzijeva još ovo stoljeće te premašiti gornju granicu zatopljenja predviđenu ciljevima globalnog klimatskog sporazuma, rekli su znanstvenici u ponedjeljak. 

Istraživanje objavljeno u časopisu Klimatske promjene pokazuje vjerojatnost od 90 posto da će temperature porasti tijekom ovog stoljeća za 2 do 4,9 stupnjeva Celzijeva.

Paklene vrućine zavladale gradom Klimatske promjene Znanost Zastrašujuće: Zagreb će do 2100. biti topliji od Turske

Znanstvenici na washingtonskome sveučilištu ustvrdili su da postoji samo 5 posto izgleda da će zagrijavanje biti 2 stupnja Celzijeva ili manje od toga - što je jedan od ciljeva postavljenih klimatskim sporazumom 2015. o smanjenju emisije stakleničkih plinova kojima se zagrijava planet.

Neispunjenje toga cilja imalo bi dramatične posljedice na životne uvjete - produljena razdoblja suša i povišenje razine mora, rekao je Adrian Raftery, vodeći autor studije i profesor na washingtonskom Sveučilištu.

U istraživanju su primijenjene statističke projekcije bazirane na ukupnom svjetskom stanovništvu, BDP po stanovniku i količini emitiranog ugljika za svaki dolar ekonomske aktivnosti.

"Naše analize pokazuju da je cilj od 2 stupnja najbolji mogući scenarij", rekao je Raftery. "To je moguće postići, ali jedino uz veliki neprekidni napor na svim poljima sljedećih 80 godina".

Prema UN-ovu programu za okoliš svjetske emisije stakleničkih plinova, uglavnom rezultat sagorijevanja fosilnih goriva, sada su oko 54 milijardi tona na godinu i trebali bi biti smanjeni na 42 milijarde do 2030. kako bi se ispunio cilj od ograničavanja porasta temperature do 2 stupnja Celzijeva. 

Antarktika Globalno zatopljenje Znanost Zabrinjavajuće: Temperatura na Antarktici blizu 20°C! Povećanje napora da se smanji emisija ugljika ključno je za smanjenje budućeg zagrijavanja, rekao je Raftery u telefonskom razgovoru za Reuters.

"Zemlje moraju promijeniti ekonomske poticaje za proizvodnju ugljika - primjerice uvođenjem poreza na ugljik - i ohrabrivati inovacije koje bi poboljšale energetsku učinkovitost", rekao je.

"Trebali bismo više učiti od zemalja koje imaju razmjerno malu emisiju ugljika, kao što je to Francuska".  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.