Znanost
32516 prikaza

Jezivo upozorenje: Oceani će proključati

Zemlja
Pixabay
Ugledni znanstvenik upozorio je na katastrofalne posljedice zbog klimatskih promjena

Zemlja će postati vrela planeta, oceani će ključati i kisele kiše će postati uobičajena pojava, ne zaustave li ljudi klimatske promjene, upozorava fizičar Stephen Hawking.

"Sve smo bliži trenutku kada će globalno zatopljenje gurnuti svijet u pakao iz kojeg se nećemo vratiti. Potezi Donalda Trumpa mogli bi gurnuti Zemlju preko ruba, da naša planeta postane poput Venere s temperaturom od 250 stupnjeva i kišom sumporne kiseline", rekao je Hawking za BBC.

Stručnjaci su pak skeptični prema takvim najavama i govore da je Hawking malo previše dramatičan. "Zemlja je puno udaljenija od Sunca nego Venera i nikad nećemo imati tako gustu atmosferu. Zato nije vjerojatno da će se Zemlja zagrijati do 250 stupnjeva, ali opći trend katastrofalnih promjena jest zabrinjavajući", ispričao je Michael Mann sa sveučilišta u Pennsylvaniji. 

"Hawking je htio upozoriti da će život postati neodrživ ako ne zaustavimo opasne klimatske promjene. Na Zemlji je u relativno nedavnoj prošlosti, prije pedesetak milijuna godina, bilo je znatno toplije, a razine ugljik-dioksida bile su tri puta više nego danas", kaže NASA-in znanstvenik Kevin Zahnle. "Čak i ako zamislimo budućnost sa automobilima, zrakoplovima i klima uređajima koji rade punom parom, nema klimatskih predviđanja tako visokih razina ugljik-dioksida u našoj atmosferi", nastavlja Zahnle.

Zagađenje zraka | Author: Thinkstock Thinkstock

Kevin Trenberth, istraživač Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere iz Colorada, kaže da bi samo ispunjavanje uvjeta iz Pariškog sporazuma, a to je ograničavanje globalnog zatopljenja na dva stupnja, dovelo do promjene koje će potpuno poremetiti eko-sustav. "Drveće će rasti, ali su potrebne druge vrste. Poljoprivrednicima će trebati druge vrste žitarica. Sve ovo prijeti izvorima vode i hrane. Ne moraju izvori potpuno nestati, već je dovoljno da zalihe padnu ispod potrebnih razina i nastat će kaos", priča Trenberth. 

(Kurir)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vitomir 09:57 08.Srpanj 2017.

    Trampu budaletino jedna na čelu si države koja najviše utječe na klimatske promjene.Opameti se već jednom dok ne bude prekasno.Bog neka ti prosvijetli pamet!!!!

  • šolman 13:28 07.Srpanj 2017.

    Hrvatski se kaze planet a ne planeta. Kad preuzimate tekstove iz srpskih izdanja prevedite ih.