Znanost
377 prikaza

Tijekom Božića odrecite se Facebooka - bit ćete sretniji

Mobitel
Pixabay
Znanstvenici su istraživali utjecaj društvenih mreža na zadovoljstvo među ljudima

Previše pregledavanja Facebooka za Božić, kada sve obitelji izgledaju savršeno sretno na blagdanskim fotografijama, učinit će ljude češće jadnima nego ispunjenima, pogotovo ako samo pasivno prate priče drugih, pokazala je studija provedena u Danskoj.

Studija sa sveučilišta u Kopenhagenu sugerira da bi prekomjerno pregledavanje društvenih mreža moglo kod ljudi stvoriti osjećaj zavisti.

Posebno se upozorava na negativni utjecaj pasivnog praćenja društvenih mreža, kada se ne sudjeluje u komunikaciji.

Studija provedena na više od 1000 sudionika, uglavnom žena, kaže da "redovito pregledavanje društvenih mreža poput Facebooka može negativno utjecati na vašu emocionalnu dobrobit i na zadovoljstvo vašim životom".

Stručnjaci upozoravaju na zavist i "pogoršanje raspoloženja" kada se previše prate priče drugih na društvenim mrežama, jer one potiču "nerealno društveno uspoređivanje".

Aktivan angažman i povezivanje s ljudima na društvenim mrežama puno je pozitivnije iskustvo, sugerira studija objavljena u časopisu  Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking.

To je puno bolja opcija od pasivnog praćenja tuđih ispunjenih života. Može se zauzeti i radikalniji pristup i apstinirati od društvenih mreža neko vrijeme.

Ako možete izdržati iskušenje da ne bacite pogled na one koji nepodnošljivo samozadovoljno na 'fejs' stavljaju slike skijaških destinacija...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.