Znanost
329 prikaza

Tjedan dana bez Facebooka ima pozitivan učinak na zdravlje čovjeka

Facebook
PIXSELL
Danska studija pokazala je da samo tjedan dana bez Facebooku može čovjeka učiniti sretnijim

Facebook je jedna od najposjećenijih stranica na svijetu. Društvene mreže danas su sveprisutne u društvu, a smartphone je postao osobni asistent. No, znanstvenici tvrde da bi pauza od Facebooka mogla mnogima dobro doći i učiniti ih sretnijima

U Danskoj je provedeno istraživanje na skupini od 1095 osoba koje svakodnevno koriste Facebook, iz različitih demografskih skupina, od 16 do 76 godina. Podijelili su ih u dvije skupine, jednoj su uskratili pristup Facebooku na tjedan dana, a druga je skupina nastavila najnormalnije posjećivati Facebook kao i prije eksperimenta. 

Nakon tjedan dana rezultati su bili vrlo znakoviti. Oni korisnici koji su dobili zabranu korištenja Facebooka u znatnoj su mjeri prijavili da su se osjećali bolje. Čak 55 posto njih je ustvrdilo da osjećaju manji stres

"Facebook je stalno bombardiranje sjajnih vijesti od nekoga drugog, ali mnogi od nas proživljavaju svoje probleme i onda se osjete više tužnima jer se ne zabavljaju tako dobro. Uspoređivati sebe s drugima može povećati nezadovoljstvo", objasnio je Meik Wiking, glavni direktor Instituta za istraživanje sreće u Kopenhagenu. 

Na društvenim mrežama, a posebice na Facebooku i Instagramu, korisnici se često trude prikazati u najbolje mogućem svjetlu, pokazati najbolju stranu svog života, ali puno toga izostavljaju. Stoga se lako može steći pogrešna slika ili vidjeti samo jedna strana života drugih. 

Nekim sudionicima ovog istraživanja nije bilo lako ni započeti eksperiment jer su previše naviknuli na Facebook. 

"Facebook je velik dio mog života još od tinejdžerskih dana. Puno društvenih aktivnosti vrti se oko Facebooka", rekao je Stine Chen (26). 

Slično je bilo i za Anne Dornoy (35): 

"Svako jutro kad bih se probudila prvo bih otvorila Facebook na mobitelu da vidim je li se dogodilo nešto uzbudljivo ili važno preko noći. Brinula sam se da ću otvarati Facebook non stop samo iz navike. Odlučila sam pobrisati aplikaciju s mobitela da ne dolazim više u napast stalno otvarati Facebook. Nakon toga sam primijetila da puno brže rješavam svoju redovnu listu zadataka i bila sam produktivnija. Osjetila sam i veći mir jer nisam stalno bila suočena s Facebookom."

Oni koji su u istraživanju pauzirali s Facebookom također su prijavili da imaju bolju koncentraciju i da osjećaju porast zadovoljstva te da su imali dulje razgovore s osobama oko sebe.

Danski institut sada želi provesti dugotrajnije istraživanje, no nisu sigurni koliko bi volontera pristalo na godinu dana bez Facebooka... 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.