Znanost
30099 prikaza

Tlo na Marsu je pokriveno otrovom koji ubija sve živo

Rover Opportunity
Wikipedia
Već 40 godina poznato je da planet pokrivaju potencijalno toksične tvari, ali na ovo nitko nije računao

Znanstvenici s Edinburškog sveučilišta otkrili su da atmosferske prilike kakve vladaju na površini Marsa, dovode to stvaranja snažnih baktericidnih spojeva. Skupina znanstvenika istraživala je mogućnosti postojanja života na Marsovoj površini, zbog čega je u laboratoriju napravila identičnu mješavinu materijala kakvi se nalaze na Marsu, dodavši u to Bacillus subtilis, uobičajenu bakteriju koja se često nalazi u tlu na Zemlji, da bi na kraju sve to ozračili snažnim ultraljubičastim svjetlom.

Bacillus subtilis im je bio izbor, među ostalim, i zato što se taj mikrob često zatiče na površini letjelica koje ljudi lansiraju u svemir, a snažno UV zračenje zato što upravo takvo zračenje praktično bez otpora prolazi kroz Marsovu atmosferu, jer četvrti planet od Sunca ne posjeduje nikakav ozonski omotač koji bi zaustavljao UV zrake. Pokazalo se da su bakterije pod utjecajem UV zraka i u kombinaciji s magnezijevim perkloratom umirale dvaput brže nego samo pod utjecajem UV zračenja.

Marsova orbita Svemir Znanost Ovoliko bi danas koštalo putovanje na Mars

Perklorati, tvari koji sadrže anion ClO4 i inače su potencijalno vrlo jaki oksidansi, ispalo je da u takvim uvjetima nastaju i kad se u sastavu tla nalaze oksid željeza i vodikov peroksid. A u kombinaciji svih tih elemenata tla poput onog s Marsove površine, plus UV zračenja, pokazalo se da bakterije umiru čak 10 puta brže nego samo pod utjecajem perklorata. To da perklorata ima na površini Marsa, poznato je još od misije Viking prije 40 godina, da bi se to i potvrdilo 2008. nakon spušanja Phoenix Landera.

Sve skupa ovo znači da je sada i deifinitivno jasno da se na život na površini Marsa ne može računati, jer je tlo apsolutno otrovono za žive stanice. A to onda znači i da čovječanstvo u svojoj daljnjoj potrazi za životom na Marsu može računati na to da bi ga eventualno moglo pronaći tek na dubini od dva ili tri metra ili i dublje, gdje UV zračenje ne dopire.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ranko75 09:50 06.Prosinac 2017.

    To znaci da bi na Marsu trebali da zivimo minimum 3 metra pod tlom gdje ne dopiru ti zraci.Otici tako daleko i onda se zakopati tako duboko? Pa mogao sam se zakopati i na zemlji.

  • vjaceslav 08:47 06.Prosinac 2017.

    nikako prihvatiti da je zemlja jedini planet na kojem se pojavio život. znam, postoji bezbroj planeta, ali bio markeri nisu uočeni ni kod jednog. jeste li znali da je matematički moguć i potpuno prazni svemir ili onaj sa samo jednom ... prikaži još!m gakaktikom pa je moguć i potpuno sterilni ili s životom na samo jednom planetu. jedno je sigurno, u svemirskom ledenom paklu, smrtonosne radijacije, kataklizmički procesi i objekti koji iskrivljuju prostor i vrijeme ne dopuštaju tako lako pojavu života.

  • JaOsobno 01:38 06.Prosinac 2017.

    To je vrlo korisno znati! Ubuduće kad budem putovala na relaciji Pluton-Zemlja svakako ću izbjegavati Mars! Hvala vam !!