Znanost
23658 prikaza

Tužan misterij tisuća gumica na izoliranom otoku

Gumice na otoku Mullionu
Facebook
Znanstvenici iz konzervatorija morskih ptica zbunjeni su otkrićem i došli su do depresivnog objašnjenja

Nema puno toga što se može vidjeti na otoku Mullion osim nazubljenog komada vulkanske stijene koja se izdiže iz kristalno čistog mora. Na otoku nitko ne živi i posjetiteljima je potrebna dozvola za posjetu.

Zbog toga su konzervatori koji povremeno dolaze do otoka ostali zatečeni prizorom koji su na njemu zatekli dok si išli motriti tamošnje ptice - naišli su na tisuće elastičnih gumica razbacanih posvuda. Što je to i otkuda te raznobojne gumice?

Jesu li ih struje nanijele s neke olupine ili se netko šali? Bi li to moglo imati veze s filmskom ekipom koja je jednom tamo snimala adaptaciju Agathe Christie?

Pula: Galebovi uživaju u jutarnjem suncu LAGANO NESTAJU Znanost Zbunjeni znanstvenici: Nešto se čudno događa s pticama!

No, misterija otoka Mullion pokazala se neromantičnom i uznemirujućom, piše Guardian

Ornitolozi iz West Cornwall Ringing Group i National Trust otkrili su da su elastične gumice na otok donijele morske ptice koje su ih zamijenile za gliste dok su tražile hranu na kopnu.

- Depresivna je to činjenica, pravi pokazatelj vremena u kojem živimo -  rekao je Mark Grantham, iz West Cornwall Ringing Group.

Objašnjava da je otok lijepo vrijeme koji je dosad bio izuzet ikakvog ljudskog utjecaja, no ipak su ljudi uspjeli i na njemu ostavit svoj negativan trag.

Znanstvenici na otok dolaze od 2013. brojati ptice, a tada su prvi put na njemu počeli primjećivati gumice, no u znatno manjem broju. 

Nakon ovogodišnje sezone gniježđenja, odlučili su pobliže ispitati o čemu se radi. U roku od sat vremena na otoku prikupili su na tisuće gumica.

- Sezona gniježđenja 2019. bila je izrazito loša. Ova vrsta ljudskog utjecaja nimalo ne pomaže morskim pticama - ističe Grantham. 

Neke su gumice bile nove i blistave, dok su druge izblijedile i ispucale na vlažnom morskom zraku. Osim toga, pronašli su i male snopove ribarskih mreža i konopca, koje su ptice također zamijenile za hranu.

Tartufi Ekskluzivne Life Crno tržište tartufa: Kupcima uvaljuju loše kineske gljive

- Gutanje plastike samo je jedan od izazova koji današnje ptice moraju savladati da bi preživjele - kaže Rachel Holder, voditeljica Nacionalnog fonda.

Objasnila je da su, iako su bučni i naizgled sveprisutni, galebovi u sve manjem broju. Bore se sa smanjenjem populacije riba i gubitkom mjesta za gniježđenje.

Galebovi na pontonu u Makarskoj | Author: Toni Katić/HaloPix/PIXSELL Toni Katić/HaloPix/PIXSELL

Smatra se da su elastične gumice na otok dospjele s obližnjih hortikulturnih polja, gdje se koriste za povezivanje grozdova rezanog cvijeća.

Lizzy Carlyle, voditeljica ekološke prakse u Nacionalnom fondu, rekla je: "Materijali za jednokratnu upotrebu imaju alarmantan utjecaj na najudaljenija mjesta naše zemlje. Na svima nama je da preuzmemo odgovornost za način na koji koristimo i odlažemo te stvari - bilo da smo proizvođači ili potrošači. "

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:52 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site