Life
1200 prikaza

Ljubavni savjeti iz prošlosti: Ne prdite za vrijeme plesa... I još puno toga

Venera i Adonis od Tizijana
Youtube
Ljubavni savjeti nisu nikakva suvremena umotvorina, ljudi su ih zapisivali i stoljećima prije Googlea

U svojoj novoj knjizi 'Ask the Past: Pertinent and Impertinent Advice from Yesteryear', profesorica s John Hopkins fakulteta - Elizabeth Archibald, nudi brojne ljubavne savjete iz prošlosti. Iako ne postoji garancija da ćete se zahvaljujući ovim savjetima zaljubiti ili privući partnera (iskreno, neki djeluju prilično zastarjelo), ništa vas ne košta isprobati ih.

Kako privući ljubavnika (1699.)

Kako biste očarali ljubavnika, treba vam začarani prsten. Prvo nabavite prsten, zatim skinite par dlaka s brade koze i namočite ih u 'sokovima biljaka nazvanih noćna sjena ili budni Robin'. Nakon toga namočene dlake provucite kroz prsten i osoba koju navedete da ga stavi na prst će se zaljubiti u vas.

Kako razgovarati sa ženom (1180.)

Prvo biste trebali pozdraviti damu pa pričekati trenutak prije nego kažete nešto drugo. Nadajte se da će ona započeti razgovor, "jer će vam njezin komentar ponuditi brojne teme o kojima možete raspravljati". Ako ona ipak ništa ne kaže, trebali biste "pametno ući u konverzaciju uz neku običnu, ali zabavnu dosjetku".

Kako joj dati kompliment (1663.)

Bilo što od ovog bi trebalo upaliti: da su joj "obrazi kao premazani začinima i cvijećem" ili da su joj "grudi mekane i nježne poput pelikanovih". 

Par pleše | Author: Stephanie Pilick/DPA/PIXSELL Stephanie Pilick/DPA/PIXSELL

 

Kako impresionirati djevojke na plesu (1538.)

Navodno nije potrebno puno. Kao prvo, ne bi trebali podrignuti za vrijeme plesa, "jer ako to učinite onda ste prava svinja. Uz to, nikad nemojte prdnuti kad plešete; stisnite zube i guzicu kako bi zadržali prdac". Također je dobra ideja izbjeći poriluk ili luk, "jer ostavljaju neugodan zadah". Mislimo da bi se ovih savjeta muškarci svakako trebali pridržavati i danas.

Kako impresionirati odjećom (1632.)

Ni u ovom slučaju se muškarac ne mora pretjerano truditi. Sve dok mu je odjeća uredna, ne mora biti po najnovijoj modi. Mora imati čiste zube, suhu kosu, urednu bradu i svjež dah. I da, šešir bi ipak trebao biti nov.

Kako šarmirati muškarca (1896)

Kako bi zavele muškarca, "prvom prilikom ga zgrabite za ruku na iskren i nježan način... Kad mu uzmete ruku, pristisnite svojim palcem nježno, ali čvrsto, kosti između njegovog palca i kažiprsta". Zatim mu gledajte "iskreno i s ljubavlju u oči", te mu pošaljite svu svoju ljubav. 

Kako ga zavesti (1250.)

Ako dama voli gospodina, a on toga nije svjestan, ona "mora privući njegovu pažnju na sebe na bilo koji način: pričajući s njim o nekoj laganoj temi ili glumeći, uz ljubavne pošalice". Ali ono što nikad ne smije učiniti jest "prići mu izravno i otvoreno". Znači, gledajte ga i nabacujte mu se, ali nikad mu nemojte priznati da vam se sviđa.

Kako odbiti suprugu svojeg Lorda

Ponekad se može dogoditi da se jadnom muškarcu pretjerano nabacuje neka žena. To je posebno velik problem ako je ona supruga vašeg nadređenog. Ako se želite mirno povući od nje, "najbolji plan je da odglumite da ste bolesni, pokažete da vas boli i napustite mjesto".

Zaljubljeni par | Author: Thinkstock Thinkstock

Kako ljubiti (1777.)

Postoje neki parametri koji odlučuju je li poljubac dobar ili ne: "okolnosti, toplina, vrijeme, patner i brojni drugi detalji". Navodno je najbolji način da 'podignete temperaturu' bilo nešto vezano uz kornjaču, ali nitko danas više nema pojma o čemu je riječ i uključuje li to stvarno pravu kornjaču ili je riječ o nekom prenešenom značenju, piše Bustle.

 

Kako povećati strasti (11. stoljeće)

Napravite ljubavni napitak koji uključuje "sjemenke bijelog luka, testise vuka, cvjetove muške palme i bijeli tamjan". Od toga napravite pilule i dajte sedam komada ženi ujutro s čašom vina. Sretno s pronalaskom vučjih testisa!

Kako izliječiti slomljeno srce (11. stoljeće)

Preporuke su bile da pijete vino, slušate glazbu, pričate s prijateljima, čitate poeziju i gledate u šarolik, mirišljav vrt kroz koji teče voda. Najvažniji savjet je možda bio da se zabavljate s drugim privlačnim muškarcima i ženama. Zanimljivo je da se ni nakon 1.000 godina, bar u ovom slučaju, ništa nije promijenilo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.