Znanost
24666 prikaza

U Istanbulu je potres trajao 50 dana, nitko nije primijetio

Potres u Burmi 2011.
VOA/ public domain
Grupa znanstvenika koja je sasvim slučajno u okolici postavila osjetljive mjerne uređaje, zabilježila je sva događanja

Područje oko Mramornog mora u blizini Istanbula 26. lipnja 2016. godine pogodio je potres koji je prestao, konačno, 50 dana nakon toga. Tada nitko nije ni znao što se događa, bila je to ona vrsta potresa koja bi mogla predvidjeti i mnoge puno razornije potrese u budućnosti. 

Svi potresi imaju isti temeljni uzrok, pomicanje tektonskih ploča, dijelova zemljine kore koji se uvijek pomiču. Ponekad se i sudare a tada ostaju zaglavljene. Kada se to dogodi nastaje i pritisak koji raste sve do trenutka kada nešto ne popusti i sva se energija odjednom otpusti, piše Popular Mechanics. 

Tako je to kod onih uobičajenih potresa, no to je samo jedna vrsta. Ta energija može se otpuštati i postupno, kroz procese koji mogu trajati tjednima, mjesecima ili čak i godinama. Kako se energija u tom slučaju otpušta puno sporije, nitko na površini zapravo ni ne zna što se događa, osim instrumenata čiji je zadatak registrirati takva gibanja.

Nasukani čamac u Indoneziji PREVELIK Znanost Znanstvenici i dalje ne znaju kako je nastao ubojiti cunami

Upravo to dogodilo se u Turskoj 2016. godine. Bio je to usporeni događaj, klizanje, koje je trajalo do sredine kolovoza. Grupa znanstvenika koja je sasvim slučajno u okolici postavila osjetljive mjerne uređaje, zabilježila je sva događanja. No detalji toga u Turskoj pa tako i u ostatku svijeta i dana ostaju misterija. 

Tom polaganom pomicanju prethodio je potres od 4,4 stupnja po Richteru i možda je pokrenuo takvo pomicanje. Tako se npr. potres u regiji Tohoku u Japanu, jedan od najvećih ikada zabilježenih, dogodio ubrzo nakon događaja sličnog onom u Turskoj. Velika je vjerojatnost kako je klizanje bilo okidač za potres.

Ako je to tako ovi bi nam događaji mogli poslužiti kao vrsta predviđanja posebno onih većih potresa danima ili čak tjednima prije nego se dogode. Tako bi se mogli spasiti životi. No sada se jako malo zna o takvim aktivnostima ispod površine Zemlje pa znanstvenici nisu sigurni ni kako bi te podatke iskoristili za predviđanje potresa ili da li je to uopće moguće. Vjerojatno je za takav odgovor potrebno još nekoliko godina.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:45 13.Veljača 2019.

    pa ne može potres trajat non stop