Znanost
22453 prikaza

U sljedećih 30 godina pogodit će nas megapotres!

Ilustracija megapotresa u Japanu
screenshot/youtube
Crne znanstvene prognoze govore da izgledi katastrofe od danas do sljedećih 30 godina iznose 70 posto

Potres magnitude 8,91 po Richteru koji je pogodio Japan  11. ožujka 2011. bio je najjači potres u njihovoj povijesti. Potres je prouzročio i razorni tsunami, visok 10 metara, koji je pogodio sjeveroistočnu obalu zemlje. U katastrofi je u Japanu poginulo oko 20.000 ljudi, a nakon što je val pogodio obalu uništio je i nuklearnu elektranu Fukushima, iz koje su počele curiti radioaktivne čestice.

Nekoliko dana nakon razornog tsunamija zemlju je pogodilo još nekoliko slabijih potresa. Val koji je u moru kraj Japana krenuo tijekom 11. ožujka došao je i do SAD-a te Meksika, ali nije više bio toliko jak. 

Katastrofe su tek sad ispred nas

Vlasti u Japanu imale su velike probleme s hlađenjem reaktora u Fukushimi. Vijesti o katastrofi u nuklearki u roku od nekoliko minuta su obišle svijet. Svi su bili u panici zbog radioaktivnog zračenja, a zemlje u koje su slijetali zrakoplovi iz Japana imali su posebne preglede. Još mjesecima nakon tsunamija nuklearku su popravljali, a i dalje postoji opasnost od curenja radijacije iz nje. 

Američki geološki institut je nakon katastrofe upozorio i kako je potres bio toliko snažan da je cijeli planet pomaknuo za 25 centimetra. Istaknuli su i kako će to imati duboki, ali suptilni utjecaj na duljinu dana i promjenu godišnjih doba. 

No, ako ste mislili da je takva vrsta opasnosti iza nas, varate se, tvrde stručnjaci. Naime, manje je poznato kako je i taj megapotres bio predviđen - talijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju predvidio je velik potres koji će zahvatiti to područje, no nikako se nije moglo znati u kojem razdoblju bi se to moglo dogoditi.

Ovdje će se dogoditi

Japanski je arhipelag jedno od seizmički najaktivnijih područja svijeta, no na sreću opremljeno je i najsofisticiranijom tehnologijom za potrese.

Sada, japanska je vlada upozorila da bi takav megapotres mogao pogoditi sjevernu regiju te zemlje u bilo kojem trenutku u sljedećih 30 godina, a njegov epicentar bi mogao biti u najsjevernijem dijelu japanskog otoka Hokaido. Nažalost, to bi vrlo vjerojatno uzrokovalo i ponovnu nuklearnu katastrofu.

Ponovno, prema predviđanjima znanstvenika, Japan i okolicu bi tada mogao pogoditi ogromni tsunami, kažu iz japanskog Odbora za istraživanje zemljopisa .

Pogledajte dokumentarac:

Potres će se dogoditi u području Neumora, a taj bi potres mogao biti jačine od 8 do 8,6 po Richteru. Šanse da se tako nešto dogodi iznose oko 70 posto, piše Independent. 

- Nadamo se kako će ovo izvješće pomoći lokalnim vlastima da naprave nužne pripreme i podignu svijest ljudi o izglednom riziku katastrofe koji je pred nama - rekao je ministar znanosti i tehnologije Yoshimasa Hayashi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar dudek1
    dudek1 17:17 22.Prosinac 2017.

    pri nam se drma saki dan