Znanost
462 prikaza

Uzgojeno prvo povrće u marsovskom tlu, kažu da je baš ukusno

Povrće
Pixabay
Uzgoj povrća u marsovskom tlu mogao bi odigrati iznimno bitnu ulogu u razvoju mogućih kolonija na Crvenom planetu

Prošle godine gledali smo Matta Damona kako uzgaja povrće na Marsu u filmu Marsovac, a ove godine nizozemski znanstvenici uspjeli su i dokazati tu filmsku premisu.

Naime, ovih dana dovršen je uzgoj povrća u repliciranom marsovskom tlu na sveučilištu Wageningen u Nizozemskoj. Krajem prošlog mjeseca, doktor Wieger Wamelink i njegov tim uzgojili su prvi radič u marsovskom tlu i zaključili da je baš ukusan. Uspjeh istraživanja otvara nova vrata za moguće ljudske misije na Mars, a poslije, možda i osnivanje kolonije na Crvenom planetu zato što je dokazano da je moguće uzgojiti hranu za ljudsku upotrebu u lokalnom tlu.

"Važno je ispitati što više usjeva kako bismo osigurali da mogući kolonisti imaju pristup što raznovrsnijoj hrani", rekao je doktor Wamelink. Osim samog uzgoja, jako je važno provjeriti i količine teških metala što su ih uzgojene biljke primile iz tla. Samo tlo, naranvno, nije s Marsa već je uzeto iz vulkana na Havajima te su dodani razni elementi kako bi tlo bilo što sličnije onom na Mars. NASA-ina bespilotna vozila temeljito su uzorkovala marsovsko tlo i znanstvenici s velikom dozom sigurnosti znaju točan sastav tla na zemljinom najbližem planetarnom susjedu.

Osim značajnih količina oksidiziranog željeza, što Marsu daje prepoznatljivu crvenu boju, tlo sadrži i otrovne elemente poput olova, žive i arsena. Početna testiranja na mahunarkama, rajčici i radiču pokazala su da su količine teških metala u granicama sigurnima za ljudsku upotrebu.

Testiranja na krumpirima, grašku, mrkvi i rukoli tek se provode zato što još uvijek dozrijevaju. Rukola je možda i najprikladnija biljka za uzgoj na Marsu zato što je njen engleski naziv "rocket" ili raketa.

Mjesečevo tlo je također ispitano, ali početna istraživanja nisu ohrabrujuća. Naime, u lunarnom regolitu uspjeva samo otprilike polovica biomase u odnosu na zemljino ili marsovsko tlo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.