Znanost
605 prikaza

Vaša omiljena glazba otkriva kako funkcionira vaš mozak

Koncert
Thinkstock
Ako se pitate zašto određenu vrstu glazbe volite, a drugu mrzite, znajte da je za to kriv način na koji vaš mozak obrađuje informacije

Psiholozi već znaju da je glazbeni odabir ima veze s osobnosti, ali novo istraživanje pokazalo je da bi vaš glazbeni odabir mogao biti povezan i s načinom na koji razmišljate.

Naime istraživanje s Cambridgea pokazalo je da visoko empatične osobe preferiraju laganiju glazbu, kao što su R&B, soul, soft rock i indie, dok oni koji razmišljaju na analitičniji način više uživaju u intenzivnijim zvukovima poput punka, heavy metala i hard rocka.

Britanski znanstvenici su za istraživanje regrutirali 4.000 ispitanika uz pomoć Facebook aplikacije. Ispitanici su ispunili osobne formulare, nakon čega su zamoljeni da poslušaju i rangiraju 50 različitih pjesama, različitih glazbenih stilova.

Slušanje glazbe | Author: Thinkstock Thinkstock

"Osobe koje su pune suosjećanja i razumiju misli i osjećaje drugih, više su uživale u glazbi koja je sadržala slabiju energiju, negativne emocije (recimo tugu) i emotivnu dubinu", izjavio je autor istraživanja, David Greenberg i dodao: "S druge strane, sistematični ljudi, koji žele razumjeti i analizirati uzorke koji se kriju ispod površine, radije su slušali glazbu koja je sadržala visoku razinu energije i pozitivnije emocije".

Znanstvenici smatraju da su rezultati pokazali da ljudi traže glazbu koja reflektira i 'podebljava' njihovo osobno psihičko stanje. Drugim riječima, njihov glazbeni odabir kao da je ogledalo onoga tko su oni.

Sljedeći korak bit će utvrditi može li glazba koja sadrži emotivnu dubinu ustvari povećati empatiju. Jer ako se to pokaže istinitom, terapeuti bi mogli koristiti glazbu kako bi povećali empatiju, što bi se moglo pokazati posebno korisnim kod osoba s autizmom, koje često imaju nižu razinu empatije i viši stupanj sistematičnosti, piše Huffington Post.

A uz to što bi se ova saznanja mogla koristiti pri liječenjima, mogla bi biti od pomoći i glazbenoj industriji i platformama koje rade na principu preporučivanja glazbe, poput Pandore i Apple Musica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.