Znanost
4096 prikaza

Vezice ste zavezali, ali se stalno odvezuju - evo zašto

Tenisice
Thinkstock
Znanstvenici ističu kako se odvezivanje vezica, ma koliko ih čvrsto vezali, ne može spriječiti

Ovo nije najvažnije pitanje na svijetu, ali postoji otkako postoje i cipele i tenisice na vezanje. Znanstvenici su napokon otkrili zašto će se svaka vezica prije ili kasnije odvezati i ustanovili da se ta pojava jednostavno ne može spriječiti. 

"Čvor se razmrsi u sekundi, bez upozorenja, nezaustavljivo", objavili su znanstvenici u časopisu Proceedings of the Royal Society A.

Kad otpuštanje čvora započne, nema ničega što taj proces može zaustaviti, napominju. 

I dok je velikoj većini ljudi odvezana vezica samo manja neugodnost i ne zahtjeva više od saginjanja i ponovnog vezanja čvora, bilo je slučajeva da su posljedice bile katastrofalne. Vozač kombija usmrtio je motociklista jer mu se odvezana vezica nekako omotala oko papučice gasa i nije s nje uspio na vrijeme maknuti nogu, a jednom dječaku vezicu je zahvatio mehanizam pokretnih stepenica.

Milijuni vezica odvežu se svaki dan, ali mehanika toga procesa dosad nije bila istražena. Zato su trojica inženjera mehanike sa sveučilišta u Berkeleyju snimila trkača na pokretnoj traci i na iznimno usporenoj snimci proučavala što se zbiva s njegovim vezicama. 

Ustanovili su da cjelovitost čvora 'napadaju' dvije sile. 

"Kada trčite vaša noga udara u zemlju silom koja je sedam puta jača od gravitacijske", što rasteže i otpušta čvor, rekla je jedna od autorica studije Christine Gregg. 

Nakon što čvor popusti, pokreti nogu, odnosno druga sila, razmrsit će omču. 

"Cijeli proces izgleda kao da nevidljiva ruka olabavi čvor i zatim povuče krajeve vezica", objasnili su znanstvenici. 

Dodatna istraživanja pokazala su da su neke tehnike vezanja bolje od drugih, ali ne postoji čvor koji će spriječiti odvezivanje. 

"Neki čvorovi će dulje izdržati, ali samo je pitanje vremena kada će i oni popustiti", kazali su.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.