Znanost
414 prikaza

Više od stimulansa: Zašto kava zaustavlja san?

Žena pije kavu
Thinkstock
Ako popijete šalicu kave navečer, mogli biste ostati budni iz više razloga nego što mislite

U časopisu 'Science Translation Meidicine' objavljeno je novo istraživanje koje pokazuje da je kofein puno više od pukog stimulansa i ustvari usporava unutarnji tjelesni sat.

Tako dvostruki espresso popijen tri sata prije spavanja usporava proizvodnju hormona povezanog sa spavanjem - melatonina, za oko 40 minuta, zbog čega ćete teže zaspati.

Stručnjaci napominju da i naše ponašanje itekako utječe na spavanje i na naš unutarnji sat.

Jedan od znanstvenika koji je radio na posljednjem istraživanju, dr. John O'Neill iz Cambridgea, rekao je sljedeće: "Ako ste umorni i popijete šalicu kavu navečer kako biste ostali budni, tada je to loša zamisao, jer ćete teže zaspati poslije i nećete se dovoljno naspavati".

U njegovoj polovici istraživanja, stanice koje su rasle u zdjelici bile su izložene kofeinu kako bi se otkrilo kako to utječe na njihovu sposobnost 'zadržavanja vremena'. Dokazao je da je moguće promijeniti kemijski sat u svakog stanici ljudskog tijela.

Žena spava | Author: Thinkstock Thinkstock

Istodobno, pet osoba provelo je 50 dana zatvoreno u laboratoriju za proučavanje spavanja na Sveučilištu u Coloradu.

Budući da je izlaganje suncu glavni način kako inače kontroliramo unutarnji sat, većinu vremena ispitanici su proveli u polumraku. Izvodeći brojne eksperimente, znanstvenici su uspjeli dokazati da večernja doza kofeina usporava unutarnji sat za 40 minuta.

Dr. O'Neill je izjavio da bi spekulirali kad bismo odredili neko vrijeme nakon kojeg ne bi smjeli piti kavu, ali je istaknuo da je on nikad ne pije nakon 17 sati.

Znanstvenici se nadaju da bi njihova otkrića mogla pomoći osobama koje boluju od poremećaja spavanja i onima koji se prirodno bude prerano, kako bi se sinkronizirali s ostatkom svijeta, piše BBC.

Profesor Derk-Jan Dijk sa Sveučilišta u Surreyju izjavio je da su pojedinci različito osjetljivi na kofein. Dodao je da ljudi često misle da su 'robovi' unutarnjeg sata i da su programirani da ustaju kasno ili rano.

"Ovi i drugi podaci pokazuju da do neke mjere možemo modificirati unutarnji ritam i da je dio razloga zašto spavamo dugo povezan s čimbenicima poput unosa kofeina i izlaganja umjetnom svjetlu po noći", dodao je Dijk.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.