Ekipa iz ASAP Scienca zaključila je da svi koji rano ujutro doteturaju u kuhinju kao zombiji u potrazi za prvom kavom - čine veliku grešku. Jer to uopće nije pravo vrijeme za kofeinski 'šut'.
Naš unutarnji sat kontrolira otpuštanje kortizola (hormona stresa) tijekom dana, te je direktno povezan s razinom budnosti. Razina kortizola doseže vrhunac između osam i devet sati ujutro, što znači da se tijelo pokušava samo razbuditi, bez obzira popili vi kavu ili ne.
Znanstvenici su otkrili da ispijanje kave u ove rane sate ustvari oslabljuje učinak kofeina, te se razvija otpornost na njega. Drugim riječima, u trenutku kad si budete pripremali drugu 'dozu' trebat ćete jaču kavu ili veću količinu kako biste ostali budni.
Uz to, trebali bi izbjegavati ispijanje kave između podneva i 13 sati, te 17:30-18:30, znači u vrijeme kad biste ustvari trebali jesti.
Tjelesni sat regulira sunčeva svjetlost i mrak, više nego naše spavalačke navike. Ali čak i ako to ne uzmemo u obzir, obično razina kortizola automatski raste nakon što se probudimo, što znači da i ako se zimi budite za vrijeme mraka, i dalje biste trebali malo pričekati prije nego se bacite na prvu kavu, piše Independent.