Znanost
4809 prikaza

Volite 'pametne' citate na Fejsu? Imamo loše vijesti

Najbolje tek ne dolazi
Muzej sjebanosti
Osobe koje impresioniraju mudri citati sklonije su povjerovati i u teorije zavjere i paranormalno

Novo znanstveno istraživanje otkrilo je da su osobe - koje lakše povjeruju u pseudoznanstvene "teorije" i misli koje zvuče intelektualno, poput onih koje se stalno pojavljuju na društvenim mrežama - manje inteligentne, manje promišljaju i imaju veće šanse da će vjerovati u teorije zavjere, paranormalno i alternativnu medicinu.

Gordon Pennycook je s ekipom znanstvenika s fakulteta Waterloo iz Ontarija testirao stotine sudionika kako bi pronašao ovu poveznicu.

Davali su ispitanicima izjave poput: "Skriveno značenje transformira neparalelnu apstraktnu ljepotu", a iako to zvuči kao nešto "stvarno duboko", riječ je tek o slučajno povezanim riječima koje tvore sintaktičku strukturu. 

Treba napomenuti da ovakve izjave moramo razlikovati od čiste gluposti, jer one impliciraju da sadrže nešto što ustvari nema nikakvog smisla ni istine. 

Pennycook je koristio stranicu koja nasumično izbacuje ovakve navodno dubokoumne rečenice, koristeći različite riječi.

Stranica i dalje postoji, te slaže aforizme poput: "MI smo na raskrižju transformacija i žudnje".

Gotovo 300 ispitanika trebalo je zatim ocijeniti dubokoumne rečenice poput onih kakve objavljuje Deepak Chopra, pisac poznat po svojim new age stavovima kad je riječ o duhovnosti i zdravlju. Većina ispitanika ni prvi ni drugi put nije shvatila o kakvim nebulozama je riječ.

Tweet Deepaka Chopre | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

No u posljednja dva dijela testiranja, trebali su čitati izjave poput "novorođenčad zahtijeva konstantnu pažnju", kako bi se otkrilo je li riječ o osobama koje će jednostavno sve označiti kao mudrost, ili stvarno promisle prije nego kažu što misle.

Kao što je i bilo za očekivati, većina je svakodnevne izjave označila kao nimalo mudre, dok su poznatije izreke ipak proglašavali dubokoumnim, piše Independent.

Istraživači su uz odgovore uzeli u obzir i neke značajke osobnosti ispitanika, te kakvo mišljenje pojedinci imaju o sebi i svijetu koji ih okružuje. 

Uglavnom, oni koji su više nebuloznih izjava smatrali nadahnućem, manje su promišljali, imali su slabije kognitivne sposobnosti, te su bili skloniji povjerovati teorijama zavjera, paranormalnom i vjerovati u alternativne načine liječenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.