Znanost
1817 prikaza

Dramatično upozorenje: Za 15 godina stiže malo ledeno doba

Ledenjaci
/DPA/PIXSELL
Znanstvenici predviđaju da će se najveće zahlađenje u posljednjih 300 godina dogoditi 2030. godine

2030. godine očekuje nas malo ledeno doba, upozoravaju znanstvenici koji proučavaju Sunčev sustav. Naime danas možemo predvidjeti Sunčeve cikluse s puno većom preciznošću nego prije, zahvaljujuči novom modelu koji prikazuje nepravilnosti u sunčevom 11-godišnjem 'otkucaju srca'.

Model pokazuje da će sunčeva aktivnosti pasti za 60 posto izmeđi 2030. i 2040. godine, što će uzrokovati malo ledeno doba. Zanimljivo je da predviđeni uvjeti nisu doživljeni od posljednjeg malog ledenog doba koje je trajalo od 1645. do 1715. godine.

1843. godine znanstvenici su prvi put otkrili da sunčane aktivnosti variraju u ciklusima u trajanju od 10 do 12 godina. Fluktuacije unutar tih ciklusa teško se mogu predvidjeti, iako mnogi solarni fizičari znaju da su ove varijacije uzrokovane razdvajajućim pokretima tekućina smještenih duboko unutar Sunca.

Sunce | Author: Youtube Youtube

Nova otkrića predstavila je profesorica Valentina Zharkova na Nacionalnoj skupštini astronoma u velškom Llandudnom. Njezina ekipa otkrila je da dodavanjem drugog razdvajatelja blizu površine Sunca možemo doći do daleko točnijeg modela.

Znanstvenici su otkrili magnetske valove u dva različita sloja unutrašnjosti Sunca, koji osciliraju između sjeverne i južne hemisfere Sunca.

"Zajedničkim kombiniranjem oba vala i uspoređujući stvarne podatke iz trenutačnog Sunčevog ciklusa, otkrili smo da su se naša predviđanja pokazala 97 posto točnima", rekla je Zharkova.

Magnetski uzorci valova pokazali su da će biti manje sunčevih pjega u sljedeća dva Sunčeva ciklusa - ciklusu 25, koji će vrhunac doživjeti 2022. godine, i ciklusu 26, koji će trajati od 2030. do 2040., te će oba značajno utjecati na smanjenje sunčeve aktivnosti, prenosi Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.