Znanost
2590 prikaza

Kako nastaje aurora borealis?

Aurora Borealis
Thinkstock
Igra svjetlosti koja se širi preko neba nastaje kad se subatomske čestice Sunca kanaliziraju u atmosferu uz pomoć zemljinog magnetskog polja

Priča o aurori počinje na Suncu. Ono se naime ponaša kao ogromna elektrana, pri čemu se energija stvara duboko u njezinoj jezgri, u kojoj se temperatura penje na preko 14 milijuna stupnjeva Celzijusa. Pritisak je tu toliki da atomi hidrogena zajedno tvore drugi element: helij.

Ova nuklearna aktivnost otpušta energiju, a svjetlost isijava prema van iz same jezgre. U vanjskim slojevima se toplina ispušta prema van, a ova električna strujanja plina stvaraju magnetska polja unutar Sunca.

Sunce | Author: Youtube Youtube

U nekim slučajevima snažna magnetska polja uspiju se 'izgurati' kroz površinu, koja se zatim ohladi, te se pojave tamne sunčeve pjege. Električni nabijeni plin - plazma, povlači magnetno polje još više prema van, te se ono istegne i izokrene, poput gumice, da bi na kraju i puklo.

Nekoliko milijardi tona plazme zavitla se od Sunca, što se zove Sunčevim vjetrom. Ovaj vjetar može postići brzinu od osam milijuna km/h, te nakon šest sati projuri pored Merkura, a 12 sati poslije i Venere. Nakon 18 sati dosegne Zemlju, no tu se dogodi nešto čudno. Nevidljivi štit - zemljino magnetsko polje, odbije Sunčev vjetar. Magnetska polja se zbiju zajedno i stvore zbrku , te plin uđe kroz dnevne strane magnetskog polja i dobijemo dnevnu auroru.

Magnetska polja se zatim izviju unatrag i spoje, ali se magnetske 'gumice' lome, te plin od Sunčevog vjetra prostruji natrag prema polovima Zemlje koji zatim kreiraju noćnu auroru.

Detaljniji prikaz pogledajte u videu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.