Znanost
10621 prikaza

Ruski otok misteriozno je obrisan s karte

Otok Jeannette
1/2
Screenshot
Prave teorije zavjera razvile su se nakon što je otok jednostavno nestao

Ako volite svijetom putovati uz pomoć Google Eartha udobno zavaljeni u svoj naslonjač, zasigurno će vas iznenaditi podatak kako je, iz nekog misterioznog razloga, jedan otok nestao. Riječ je o malenom, dva kilometra dugom otoku Jeannette, površine 3.3 km2 koji se nalazi u Istočnosibirskom moru. 

Otok je dio arhipelaga De Long Islands, nenaseljen, a otkriven je krajem 19. stoljeća za vrijeme ekspedicije po kojoj je dobio ime - Jeannette. Njihov je cilj bio doploviti do Sjevernog pola kroz Beringov prolaz. Tijekom kratke i pomalo nezanimljive povijesti ovog otoka, te načina na koji ga Google Maps prikazuje, rodile su se mnoge teorije zavjere o njegovoj ulozi. Izmjenjuju se tako priče o izvanzemaljcima i tajnim dogovorima sa predsjednikom Obamom, piše Bellingcat.

Nedostatak podataka na velikoj mapi svijeta nije neuobičajena pojava, a neka se područja namjerno cenzuriraju ili skrivaju. Na Wikipediji postoji članak koji predstavlja listu namjerno ili slučajno cenzuriranih ili zatamnjenih područja svijeta. Neki od razloga zbog kojih se to radi su i skrivanje nekih postrojenja na otocima ili zatvora, tvornica i sl. no postavlja se pitanje zbog čega je takvu sudbinu doživio i ovaj otok. 

Prikaz otoka Jeannette na Google Earthu | Author: Screenshot/Google Earth Screenshot/Google Earth
Otok je dobio malo recenzija na Google Earthu, što i ne čudi s obzirom kako se ne vidi. U nekima od njih spominju se i tajni planovi predsjednika Vladimira Putina i pitanje koristi li se taj otok za neke vojne svrhe.

Među teorijama prednjači 4chan na kojem je vidljivo nekoliko postova oko sudbine otoka kojeg povezuju sa legendama koje kruže po internetu a između ostalog i teorija kako je blizak rođak jednog korisnika koji je napisao post nestao na tom otoku 2000-ih dok je služio u ruskoj mornarici.

Tražio je on pomoć drugih u otkrivanju što se događa na otoku, a jedan je korisnik zaključio kako otok najvjerojatnije naseljavaju izvanzemaljci. Među 'ozbiljnijim' odgovorima bio je i onaj kako je otok zatamnjen jer se na njemu nalazi vojna baza ili zgrada u kojoj se čuvaju rakete.

Ostali su razmjenjivali svoje teorije geopolitičkih misterija koje okružuju ovaj otok. Tako je po jednoj od njih predsjednik Barack Obama navodno "dao" niz spornih otoka u blizini Aljaske Rusiji, pa tako i Jeannette.

Otok je možda skriven na Googleovoj karti svijeta, no zapravo je otvoren za posjetitelje i razne ekspedicije. Tako je na ruskoj društvenoj mreži VKontakte jedan korisnik objavio niz fotografija koje je snimio na otoku 2011. godine. Fotografije pokazuju puno leda i snijega, i nikakvu vojnu bazu ili nešto slično.

Cijelo područje prikazano je i na jednom profilu na Instagramu. Fotografije su snimljene tijekom ruske ekspedicije Pax Arctica koju je vodio istraživač Luc Hardy, a prikazana je u dokumentarnom filmu Artika Incognita. Istraživači su kročili na taj otok i snimali ga odozgo.

Crteži otoka iz 1881. godine odgovaraju fotografijama sa društvenih mreža, a po tim snimkama možemo zapravo vidjeti kako otok često posjećuju putnici namjernici i istraživači. I sada se opet postavlja pitanje zašto je otok zatamnjen?

Najvjerojatnije je riječ o jednostavnoj grešci USGS/NASA Landsat programa. Naime, kada se izgube podaci ili se dogodi neka greška tijekom snimanja satelitom ili transfera te fotografije, ta se greška ilustrira različitim oblicima ali i bojama. Tako npr. Google Maps pokazuje neobični žuti kvadrat uz granicu između Afganistana i Kine. Tu je riječ o grešci a ne o nekoj namjernoj međunarodnoj cenzuri.

Slično je i sa Sandy Island, fantomskim otokom kojeg su neke baze podataka, poznati svjetski atlasi i zemljovidi smatrale stvarnim, smatrale da postoji. Lokacija za koji se vjerovalo da se nalazi jest u Koraljnom moru između Nove Kaledonije i Australije. Na zemljovidima se prikazuje najmanje 116 godina, što je posljedica toga što su u 19. stoljeću kartografi prikupljali podatke od raznih izvora, istraživača i čak mornara, tako da se nikad nije moglo imati savršen zemljovid.

Google Maps netočno pokazuje ulice u Slavonskom Brodu ZEZNULI SE Life 5 najvećih i zamalo fatalnih grešaka Google Mapsa

Nalazi se i na Google Mapsu, iako zapravo ne postoji, što su potvrdili znanstvenici. U stvarnosti se na tom području nalazi samo ocean, a moguće je da je crna mrlja zapravo pokazatelj nedostatka tla na području na kojem su očekivali da bi nešto mogli naći. 

Poput i one na mjestu Jeannette Island mrlja izgleda kao da je ručno unesena, iako je crna mrlja, kako se čini u obliku otoka sličnija Sandy Islandu nego misterioznom Jeannette. Tako da greška u Landsat satelitu može riješiti našu početnu misteriju, a umjesto izvanzemaljaca, vojnih baza i sl. ona je vjerojatno krivac za crnu mrlju na karti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Tito
    Tito 12:32 05.Veljača 2019.

    Sigurno su testirali oružje pa se malo zanijeli i eto nema otoka.