Top News
405 prikaza

Ove dvije slike pokazuju koliko je destruktivan rat u Siriji

Rat u Siriji
NOAA
Dvije satelitske snimke dokazuju kako je Sirija izgledala u travnju 2012., te kako izgledala samo tri godine poslije

Sirijski građanski rat počeo je prije više od četiri godine, no mnogima u Europi kao da nije jasno od čega bježe tolike izbjeglice iz tamošnjih područja.

Sve je počelo rastom antivladinih pristaša diljem sjeverne Afrike i na Bliskom istoku, što je počelo kulminirati nemirima u ožujku 2011. godine. 

Kako je sirijski predsjednik Bašar al-Asad postajao sve brutalniji i ponavljao da ne želi odstupiti sa svoje funkcije, a borbe između antivladinih pobunjenika i džihadista su postajale sve intenzivnije, zemlja je polako počela 'pucati po šavovima'.

Iako šokantne fotografije razorenih gradova, nagomilanih tijela i bombardiranih drevnih lokacija pokazuju stanje na terenu, ponekad je teško pojmiti koliko je očajna situacija ustvari postala.

No zato su upravo objavljene dvije satelitske snimke, snimljene po noći s američkim S-NPP satelitom, i to u travnju 2012. i 2015. godine, koje će mnogima raširiti oči. Na njima je vidljivo koliko se manje struje danas koristi, što znači da je riječ o razorenim područjima.

Sirija 2011. | Author: economist.com economist.com
Sirija 2015. | Author: economist.com economist.com

Uz to što su mnogi ljudi raseljeni - procjenjuje se da ih je do četiri milijuna napustilo zemlju, dok ih je oko sedam milijuna diljem Sirije - sateliti ukazuju i na to koliko je uništena infrastruktura zemlje.

Iako bi strane intervencije mogle brže okončati sukobe i zasutaviti brutalnosti, jedan stvar je jasna: Sirija će trebati puno vremena na putu do oporavka, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.