Znanost
3023 prikaza

Vjerovali ili ne, ova bića su nekada postojala

Paleontolozi
Z5327/DPA/PIXSELL
Povijest naše planete krije brojne životinjske vrste koje se gotovo nikada ni ne spominju

Kad spomenemo paleonotologiju većina pomisli tek na istraživanje dinosaura, no iako se svi vjerojatno sjećamo koliko je Ross iz 'Prijatelja' volio dinosaure, istina je da se u povijesti Zemlje kriju još brojne životinjske vrste koje se gotovo nikad i ne spominju.

Evo nekoliko naših favorita:

1. Stanovnik oceana šiljastih leđa

Izumrla bića | Author: Wikipedia Wikipedia

Hallucigenia je otkrivena kad su 1911. godine na poznatom kanadskom pronalazištu fosila, Burgess Shaleu pronađeni njezini 508 milijuna godina stari fosilni ostaci. Otada se naše znanje o ovom malom stanovniku oceana drastično promijenilo.

Naime ona datira iz geološko kambrijskog razdoblja, što je središnji, značajni moment za sav život na Zemlji, jer su tad naglo počele evoluirati kompleksne vrste života. 

Prvotno se mislilo da je Hallucigenia hodala po dnu oceana na bodljikavim nožicama te da je koristila pipke na leđima kako bi hvatala hranu. No kad je sličan fosil otkriven u Kini, ponovno su je istražili pa se paleontolozi otkrili da su 'nožice' ustvari zaštitni šiljci na njezinim leđima, a da pipci u biti služe za kretanje.

2. (Gotovo) prva riba izvan vode

Izumrla bića | Author: Wikipedia Wikipedia

100 milijuna godina nakon Hallucigenije, morski život je bujao iako je život na zemlji i dalje bio u početnim fazama. Tiktaalik, djelomično riba, djelomično životinja na četiri noge se vjeruje da je bilo prvo biće koje je razvilo osobine koje će poslije pomoći životinjama da se iz vdoe presele na zemlju.

Imao je škrge, peraje i ljuske kao riba, no razvio je i savitljiv vrat i glavu nalik reptilovoj, te pluća, koja su nužna za život na zemlji.

Fosili prikazuju da je Tiktaalik imao dugačke peraje koji su mu mogle služiti kao noge, što znači da je mogao 'hodati' uz obalu, kao i plivati.

3. Divovski škotski škorpion

Izumrla bića | Author: Wikipedia Wikipedia

Pulmonoscorpius kirktonensis -70 centimetara dug škorpion živio je u današnjoj Škotskoj prije 340 milijuna godina. Duljine koja je duža od prosječne mačke, ovo strašno biće koristilo je svoj rep kako bi lovio i ubijao svoj plijen. 

Pulmonoscorpius je imao neuobičajeno velike oči u usporedbi sa svojom suvremenom rodbinom, pa postoji velika šansa da je išao u lov tijekom dana. Inače škorpioni presvlače kožu kako odrastaju, a nađeni su fosili i odbačene kože i same životinje.

4. Morski pas spiralne usne

Izumrla bića | Author: Wikipedia Wikipedia

Helicoprion je morski pas nalik ribi koji je živio tijekom perma (prije 290 milijuna godina) te je imao prilično originalno struktura zubala. S licem koje je godinama zbunjivalo paleontologe diljem svijeta, ovo stvorenje je imalo donju čeljust sastavljenu od spiralno položenih zuba.

Moderni morski psi mogu gubiti i obnavljati zube, ali Helicoprion ih je sve zadržao, s tim da bi se stari zubi sakrili u unutarnjim slojevima. Kad bi pak ulovio plijen, ovaj bi stvor zatvorio usta i rotirao jadnu životinju uzduž zuba dok je ne bi u potpunosti raskomadao, piše Business Insider.

5. Minijaturni, pijani konj

Izumrla bića | Author: Wikipedia Wikipedia

Vulkansko jezero Messel, ujedno i fosilnih ostataka u Njemačkoj,  ima puno toga za ponuditi svijetu paleontologa. Eurohippus messelensis bio je minijaturni konj (veličine današnje lisice), za kojeg se originalno mislilo da je umro zato što je jeo fermentirane bobice te da je tako pijan, upao u jezero i utopio se.

Danas se ipak vjeruje da je ovaj 47 milijuna godina star konjuić ustvari umro od udisanja otrovnih plinova koji su se povremeno otpuštali iz duzbina jezera.

Ono što je mnoge nakon toga najviše rastužilo bila je činjenica da je otkriveni konj bio kobila i uz to noseća.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.