Znanost
20091 prikaza

Zbog medalja: Treneri su ih silovali i tjerali na pobačaj

Gimnastika
Thinkstock
Sport bi trebao biti čisto natjecanje, ali često vidimo da su čak i najbolji do uspjeha stigli prijevarama

Olimpijske igre su često izložene optužbama za varanje. Sportaši žele dobiti prednost gdje god mogu, a etika sporta često pada u drugi plan zbog želje za pobjedom. Oni koji su posvetili svoje živote da postanu najbolji, često se moraju suočiti s teškim izborom - koristiti se drogama i drugim metodama koje će ih učiniti najbržima i najsnažnijima na dan natjecanja ili neće koristiti droge i gledat će druge natjecatelje kako odnose zlato.

Vidjeli smo kako je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio u utorak da Rusija neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongjangu zbog brojnih dokaza o dopingiranju ruskih sportaša, no neki ruski sportaši će ipak moći nastupiti u Južnoj Koreji pod olimpijskom zastavom.

Mali Kinezi na rigoroznom treningu kao dio priprema za Olimpijadu SVE ZA ZLATO Life Okrutna tvornica olimpijaca: Uplakanu djecu tjeraju na brutalni trening

Mnoge metode dopinga gotovo je nemoguće otkriti, što čini odluku o izbjegavanju dopinga još težom. Možda bi bilo lakše kad bi svako varanje bilo lako otkriti ili kad bi kazne bile još drastičnije, ali dok je moguće prevariti i testove na droge, dopinga će biti, pogotovo u nekim drukčijim varijantama.

Krvni doping je jedna takva varijanta. Crvene krvne stanice koje nose kisik izvučene su iz tijela nekoliko tjedana ili mjeseci prije natjecanja s planom njihovog ponovnog uvođenja u ključnom trenutku, čime se obogaćuje krv na vrijeme za određeni događaj. Budući da je tijelo u međuvremenu zamijenilo izvučenu krv, ponovno stavljanje pohranjene krvi zasićuje ili dopingira krvotok, povećavajući sposobnosti sportaša. Najveće koristi osjete se u sportovima izdržljivosti, kao što su biciklizam ili skijaško trčanje. Liječnici ne mogu ništa otkriti zato što je krv identična po svemu, samo je ima više.

Sve nas to dovodi do pitanja dopinga preko pobačaj, tvrdnje da sportašice mogu ojačati tijela, prekinuvši trudnoću neposredno prije natjecanja i reapsorbirajući dodatne hormone koji su nastali trudnoćom. 

Iako može zvučati nevjerojatno, portal Snopes piše da postoje određene mogućnosti da je sve to ipak stvarno

Otvorenje OI u Rio de Janeiru 2016. Kemija Life Zabranjenu drogu za konje davali su sportašima

Doping putem pobačaja bio je tema rasprave na Prvoj Stalnoj svjetskoj konferenciji o borbi protiv dopinga u sportu održanoj u Ottawi 1988. godine. Prema izjavama izaslanika s te konferencije, neke sportašice u Istočnoj Europi bile su umjetno oplođene, a zatim su ih tjerali na pobačaj dva ili tri mjeseca kasnije kako bi iskoristili određeni poticaj hormona. Imena nisu spomenuti, a pojedinosti nisu dane, ali ovo je bila jedna od tema koja se raspravlja.

Je li to samo priča, ili je stvarno? U ovom trenutku nemoguće je donijeti konačnu. Izaslanici su mogli ponavljati neosnovane tvrdnje koje su čuli od drugih - bila je to konferencija posvećena zlima dopinga u sportu, a ova priča sjajno je oslikavala doping u negativnom svjetlu.. S druge strane, mogli su izvijestiti o slučajevima za koje su imali saznanja iz prve ruke. Bez imena, datuma i pregledne povijesti bolesti, sve ove tvrdnje da se to doista događa moraju se skeptično promatrati.

Ipak, istina je da je jedan od onih koji su postavljali tvrdnje bio potpredsjednik Međunarodne olimpijske komisije Princ Alexandre de Merode iz Belgije. Princ je rekao da je jedan švicarski liječnik prvi proveo praksu pobačaja kao način poboljšanja sportskih rezultata, iako nije bilo jasno kakav joj je pozitivan učinak na žene osim promjene hormonskih profila. Praksa nije bila ilegalna, a de Merode je izjavio da MOO neće biti nadgledati i majčinstvo.

Stadion Maracana Sudska bitka Life Stadion duhova: Legendarna Maracana puna fekalija i lutalica

Moguće je da je zrno istine pretvoreno tračevima u bajku. Maloljetne njemačke sportašice bile su pod pritiskom 1970-ih i 1980-ih da prekinu trudnoće, ne zato što ih je netko pokušavao napuniti hormonima, već zato što su te nesretne djevojke podvrgnute teškim režimima steroida i drugih štetnih lijekova. Da su rodile, vjerojatno bi imale malformirane ili teško hendikepirane bebe. 

Liječnici koji su bili dio istočno-njemačkog sportskog stroja tih dana od tada su bili na sudu i proglašeni su krivima zbog toga što je njihov rad ostavio velike tjelesne ozljede mladima u njihovoj skrbi.

Međutim, sve dok netko ne iziđe u javnost s imenima i dokazima, sve će ostati u sferi špekulacija.

Do tad, jedino o čemu će se pričati su glasine poput onih objavljenih tijekom godina o neimenovanoj Ruskinji koja je, navodno, ispričala nekom finskom novinaru tračeve o silovanju 14-godišnjih sportašica kako bi one ostale trudne i zatim su morale pobaciti. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Elle 14:52 06.Prosinac 2017.

    Olimpijske igre u Pjongjangu ? O Bože moj i novinarstva i poznavanja elementarne geografije. Konjino novinarska ako nisi znao sad ćeš sigurno, Pjongjang je glavni grad Sjeverne Koreje.