Znanost
1155 prikaza

Kinezi spremni - šalju čovjeka na Mjesec

Pun mjesec iznad bijelih alpskih vrhova
DPA/PIXSELL
Napredak kineskog svemirskog programa prioritet je za Peking, a predsjednik Xi Jinping želi da Kina postane svjetska svemirska sila

Kina radi "početne" pripreme za slanje čovjeka na Mjesec, prenose kineski državni mediji riječi jednog dužnosnika o najnovijem cilju ambicioznog kineskog programa lunarnog istraživanja.

Kina je 2003. nakon SAD-a i SSSR-a postala treća država koja je poslala čovjeka u svemir u raketi.  Svoje planove za istraživanje Mjeseca pokazala je 2013. kad je provela prvo uspješno slijetanje na Mjesec s letjelicom Chang'e-3 i roverom Jade Rabbit.  Kina 2018. planira poslati i prvu sondu ikad na tamnu stranu Mjeseca. 

Mjesec Ambiciozan plan Life Trump želi na Mjesec

Yang Liwei, prvi kineski taikonaut (riječ za kineskog astronauta) i zamjenik direktora kineske agencije zadužene za slanje čovjeka u svemir, rekao je da "neće trebati drugo" da put čovjeka na Mjesec dobije službenu potvrdu i sredstva, prenosi državna agencija Xinhua. 

Službenik kineske vlade prošle je godine rekao da Kina želi taikonaute dovesti na Zemljin satelit do 2036. godine. Napredak kineskog svemirskog programa prioritet je za Peking, a predsjednik Xi Jinping želi da Kina postane svjetska svemirska sila.

Za to godišnje troši oko 2 milijarde dolara, što je jedna desetina proračuna kakvog ima SAD.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.