Znanost
1477 prikaza

Zbog soje ove godine posjekli u Amazoni sedminu površine RH

Amazonska prašuma
CIFOR/ Flickr/ CC BY 2.0
Stanje je sve gore i gore, posebno po klimatske promjene i posebno nakon "parlamentarnog puča" nad predsjednicom Dilmom Rousseff

Brazilski državni ekološki institut INPE objavio je da je u posljednjih godinu dana ova zemlja izgubila površinu pod šumom kakvu nije još od 2008. Riječ je o 7989 kilometara četvornih, površini poput sedmine Republike Hrvatske, koju su što zakonito što nezakonito iskrčile kompanije koje se bave drvetom, poljoprivredom i sličnim apsolutno protuekološkim aktivnostima u području Amazonske prašume. U odnosu na godinu ranije, u Amazoni su iskrčili 29 posto veću površinu pod šumom, a stvar je još i alarmantnija ako se zna da je prošle godine krčenje bilo 24 posto intenzivnije nego 2014.

Klimatske promjene Vjerojatno i više Znanost U 20 godina od esktremne klime poginulo je 707 Hrvata

Samo od ovogodišnjeg krčenja šume procjenjuje se da je u atmosferu oslobođeno 130 milijuna tona CO2, nešto manje nego što je ukupno godišnje zagađenje koje proizvodi 200-milijunski Pakistan ili jedna industrijski vrlo agresivna Nizozemska. Danas diljem svijeta živi niz generacija koje su odrasle na lekcijama iz škole o šumi u poriječju Amazone kao "plućima svijeta", i to davno prije nego što je čovječanstvo shvatilo razmjere klimatskih promjena koje je prouzročilo svojom industrijom. Dva su osnovna razloga za krčenje šuma; sječa drveća zbog "plemenitih vrsta drva" i njegove prodaje na Zapadu, te oslobađanje plodnog tla za ogromne usjeve soje. Na tom mjestu prelazi se u politiku.

Prema WWF-u najniže krčenje zabilježeno je 2012., na godišnjoj razini od 4571 kilometra četvornog, što je bio rezultat napora najomiljenijeg brazilskog predsjednika u povijesti socijalista Lule da Silve i njegove stranačke nasljednice Dilme Rousseff. No, ona je u kolovozu ove godine praktično izbačena iz svog ureda i s pozicije predsjednice nakon žestoke kampanje kojom ju se optuživalo za korupciju. Mnogi su već tada tvrdili da su joj optužbe namještene, u velikoj mjeri to se danas kao takvo i pokazuje, te se izglasavanje njenog nepovjerenja u parlamentu prozivalo kao parlamentarni državni udar.

Požar Klimatska kataklizma Top News Najvrući kolovoz na Zemlji ikad! Već 11. mjesec u nizu

Udare na Rousseff žestoko su podržavali i zapadni mediji, da bi se ispostavilo da je čovjek koji ju je kao vršitelj dužnosti naslijedio automatizmom a ne izborima, konzervativac Michel Temer, na mjesto ministra poljoprivrede odmah postavio Blaira Maggija, jednog od najvećih brazilskih proizvođača soje. Rušenje Dilme Rousseff bilo je rezultat nekoliko godina napada na njen mandat, u razdoblju tijekom kojega su se minirala i njena nastojanja o očuvanju Amazone uz pomoć svjetske zajednice i Međunarodnog panela za očuvanje klime IPCC-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.