Znanost
7572 prikaza

Zemlja u kojoj skoro nitko više ne rađa djecu s Downom

Trudnica
Thinkstock
Na Islandu se godišnje rodi tek jedno do dvoje djece s Downowim sindromom

Island bi uskoro mogao postati zemlja u kojoj nitko neće roditi dijete s Down sindromom. Prenatalni testovi su prvi put uvedeni ranih 2000-ih, a velika većina žena koja primi vijest po pozitivom testu, odlučuje se okončati trudnoću.

Iako su testovi opcionalni, sve su majke na Islandu obavještene da su dostupni te se najmanje 85 posto njih podvrgava njima. Osvještenost o genetskim anomalijama na Islandu proizlazi iz činjenice da su u toj zemlji od 330 tisuća stanovnika skoro svi u bližem ili daljnjem rodu - a to rezultira i znatno većim rizikom anomalija i deformacija.

Što se tiče Down sindroma, radi se tzv. test probira ili triple test koji se provodi između 14 i 18 tjedna trudnoće. Uključuje snimanje ultrazvukom, krvne testove te uračunavanje dobi majke kao važnog faktora.

Eugenika ili pravo na izbor?

Zakon na Islandu dopušta pobačaj i nakon 16 tjedna trudnoće ako fetus ima deformaciju ili kromososmski poremećaj poput Downa.

U prosjeku, na Islandu se rodi samo jedno do dvoje djece s Down sindromom na godinu, a čak i tada je to ponekad rezultat netočnog testa koji nije ukazao na postojanje sindroma.

- Bebe s Downom i dalje se rađaju na Islandu, no u znatno manjoj mjeri - rekla je voditeljica prenatalne skrbi u Sveučilišnoj bolnici Landspitali.

U slučajevima zaključivanja da dijete ima Down sindrom, žene dobivaju savjetnicu koja im govori "to je vaš život, imate pravo odabrati kako će on izgledati", prenosi Independent.

- Mi ne gledamo abortus kao ubojstvo, već nešto što je završeno, kao život koji je mogao biti velika komplikacija i izvor trpljenja za cijelu obitelj i samo dijete. Puno je to više od crno-bijelog pogleda na situaciju, a svatko treba odlučiti za sebe, na što je spreman ili ne - rekla je jedna od takvih savjetnica, Helga Sol Olafsdottir.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • erton 13:42 18.Kolovoz 2017.

    Mozda ima veze sa tim sto Island ima najveci procenat ateista, tj. najmanji broj religijom ispranih ljudi..