Znanost
5754 prikaza

Znanost o levitiranju - vjerujete li u taj čudnovati fenomen?

Thinkstock
Život je prepun čuda koje često ne vidimo, a sve je ispunjeno silama koje utječu na sve. Fizika na djelu je doista impresivna stvar - a to dokazuje ovih pet videa

Fizika je svuda oko nas, a čarolija njezinih zakona je što te sile ne vidimo na djelu, no cijelo naše postojanje temelji se na njihovim posljedicama. Pogledajte pet videa koji prikazuju čudesne, no znanstveno objašnjive pojave:

1. Levitiranje je moguće

Iako djeluje kao mađioničarski trik, levitiranje doista postoji. Naime, ako se neki određeni materijali ohlade ispod bazne temperature, oni postaju supervodiči  - nestaje električni otpor i pritisak magnetnog polja. Upravo to su u eksperimentu dokazali znanstvenici s izraelskog Sveučilišta Tel Aviv uz pomoć itrij-barijeva oksida bakra kojeg su ohladili tekućim dušikom na preko minus 160 Celzijusa. Taj se dojam lebdenja još naziva i kvantnom levitacijom ili zaključavanjem.

Pogledajte video:

2. Newtonove perle

Niz kuglica u staklenoj posudi koje iskaču ničim izazvane nisu nikakva iluzija, već dokaz djelovanja nekoliko sila koje, unatoč svojoj jednostavnosti, izgledaju poprilično impresivno. Pogledajte to u slow motionu:

Gravitacija povlači prednji rub lanca prema podu, a nakon što niz podlegne gravitaciji, za sobom povlači kuglice koje su iza. U staklenci se javlja treća sila - koja izbacuje kuglice u zrak. Sve se temelji na ono što taj niz zapravo je - lanac s krutim šipkama povezanih fleksibilnim zglobovima - poput vagona u vlaku. U hipotetskoj situaciji, da se podigne prvi vagon u zrak, to bi navelo središnju os da krene prema gore, ali jednako tako i da se spusti prema dolje.

Pogledajte to u slow motionu:

3. Skulpture od tekućine

Ferrofluid je umjetno stvorena tekućina koja se sastoji od suspenzije magnetskih nanočestica koje su obložene površinskom aktivnom tvari u kerozinu ili ulju. U kombinaciji s magnetom, ova tekućina je jedna od najnevjerojatnijih tvari na svijetu. Ona oblikuje šiljke, a to je rezultat čestica koje se pokušavaju uskladiti s magnetskim poljem.

Pogledajte kako to izgleda u videu:


4. Zažarena kocka leda

4. Zažarena kocka leda

Indukcijsko grijanje je proces koji zahtijeva struju visoke frekvencije, koja se izbacuje kroz zavojnicu te tvori elektromagnet te pumpa ostatak magnetiziranih struja kroz vodljiv materijal. Kad magnetizirane struje pogode otpor unutar materijala, nastaje Jouleov efekt. U ovom slučaju, vodič je komadić metala unutar kocke leda, a temperatura toliko brzo raste da se led uspijeva zapaliti prije nego se rastopi.

Pogledajte kako led gori u videu:

5. Most od tekućeg kisika

Točka vrenja je temperatura kod koje je tlak pare tekućine jednak vanjskom tlaku, a kod kisika je ona - 183 Celzijusa, a sve iznad toga je plin kojeg udišemo. Jednom kad padne ispod te temperature, kisik ima vrlo zanimljive osobine. Zahvaljujući gušćoj konfiguraciji svojih molekula u tekućem stanju moguć je paramagnetizam. Kao tekućina, ponaša se kao komad željeza blizu magneta, a s dva suprotna magneta, tekući će kisik tvoriti kisik između njih.

Pogledajte to u videu:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.