Znanost
7698 prikaza

Znanstvenici: Dokazi kažu da su ljudi sami u svemiru

Mliječni put
Getty images
Tijekom trogodišnjeg proučavanja astronomi su skenirali milijarde radio kanala i filtrirali signale

Svi vi koji vjerujete u postojanje neke napredne civilizacije u nebeskim visinama, duboko udahnite, jer ovo što ćete pročitati u nastavku moglo bi vas jako rastužiti. Nakon detaljnih (kažu najopsežnijih istraživanja do sada) skeniranja nebeskog svoda u potrazi za inteligentnim životom, znanstvenici nisu otkrili ništa, tj. nisu pronašli nikakav znak ni zvuk neke izvanzemaljske vrste.

Istraživači su koristili zemaljske teleskope kako bi 'prisluškivali' 1327 zvijezda udaljenih 160 svjetlosnih godina od Zemlje. Tijekom tri godine promatranja nisu pronašli dokaze o signalima koji su mogli doći od neke izvanzemaljske civilizacije. Jedini signali koje je pronašao teleskop Green Bank u Zapadnoj Virginiji i Parkes teleskop u Australiji imaju zemaljske korijene, dolaze od mobilnih telefona i drugih zemaljskih tehnologija koje pružaju obilje buke i više signala koji dolaze iz satelita, piše The Guardian.

Ilustracija kontakta s izvanzemaljcima Zar smo sami!? Znanost Zašto nismo upoznali ET-a? Gledaju nas kao u ZOO-u!

"Jako je tiho gore", rekao je Danny Price, astronom sa Sveučilišta u Berkeleyu i član projekta Breakthrough Listen, kojem je cilj skenirati milijun obližnjih zvijezda, mliječnu stazu, i 100 susjednih galaksija u potrazi za radio i optičkim signalima. 

"Nismo pronašli ništa u podacima, no ja ne odustajem i ne gubim nadu. Imamo još puno zvijezda koje trebamo pregledati i niz pristupa koje bi mogli primijeniti", rekao je. 

Nadaju se kako će primijetiti "technosignatures", koje bi im mogle otkriti postojanje izvanzemaljskih civilizacija. Ovi snažni elektromagnetski signali razlikuju se od različitih signala prirodnog zračenja koje stalno prolaze galaksijom. Za razliku od širokih eksplozija koje dolaze iz zvijezda i ostalih kozmičkih objekata, snažne i uske "technosignatures" mogle bi nastati i izvanzemaljskom komunikacijom ili nekim pogonskim sustavom, kažu znanstvenici. 

Veliki bijeli kristal umjesto sunca Bijeli patuljak Znanost Kad nestane sunce, zamijenit će ga ova kristalna kugla

Tijekom trogodišnjeg proučavanja astronomi su skenirali milijarde radio kanala i filtrirali bilo koji signal za koji im se čini da je stigao iz prirode ili neke opreme sa Zemlje. Na taj su način odbacili milijune signala i ostala im je samo šačica, onoga što su nazvali "događaja". Nakon pobližeg proučavanja i to je ispalo, kako su otkrili, nešto što se može lako objasniti.

"U tim podacima možda postoji neki podatak kojeg ovaj put nismo detektirali, kojeg smo možda slučajno propustili, a sada nam drugi mogu pomoći i vidjeti je li nam nešto promaklo", rekao je Price. Njihovo istraživanje javno je objavljeno.

Astronomi će puno više željeti istražiti Teegardenovu zvijezdu, udaljenu oko 12,6 svjetlosnih godina, jednu od Suncu najbližih zvijezda. U jednoj drugoj studiji međunarodni tim istraživača izvijestio je o otkriću dvaju planeta nalik Zemlji, koji se nalaze o orbiti oko zvijezde, koja svijetli upola manje od sunca. Čini se kako su oba planeta stjenovita, i u živoj zoni, što znači da je površina najvjerojatnije dovoljno topla za vodu.

Crna rupa i kvazar, ilustracija tijela od Sunca masivnijeg 2 milijarde puta Luđe od LSD-a Znanost Evo što bi se dogodilo osobi koja je upala u crnu rupu

Astronomi nisu planete direktno vidjeli no o njihovom postojanju zaključuju prema tragovima gibanja koje ostavljaju na tu zvijezdu. Unutrašnji i vanjski planeti kruže oko zvijezde po pet i 11 dana, i povezani su, tj. poput mjeseca, stalno pokazuju jedno lice zvijezdi.

Mathias Zechmeister, iz Instituta za astrofiziku Sveučilišta u Göttingenu, rekao je da unutarnji planet ima prosječnu temperaturu od oko 20 stupnjeva, što ga čini potencijalno mogućim za život. 

"Mogao bi biti pogodan za život ako ima atmosferu", rekao je. 

Njihov je rad objavljen u časopisu Astronomy and Astrophysics.

Blizina Teegardenove zvijezde, 24 najbliže zvijezde suncu, čini je glavnim kandidatom za proučavanje što će raditi novom generacijom teleskopa, kao što je NASA-in nasljednik Hubblea, svemirski teleskop James Webb koji će biti lansiran 2021. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • SickBoy 22:48 27.Lipanj 2019.

    Meni svejedno.

  • kozmologija 16:33 21.Lipanj 2019.

    Istražili su možda tek jednu ulicu i tvrde da nema života u cijelom gradu.

  • Avatar Sekmiassa
    Sekmiassa 01:35 20.Lipanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com