Znanost
3710 prikaza

Znanstvenici iz Hrvatske i Srbije: Spremamo energetsku revoluciju

Automobilski rezervoar za vodik, Toyota
Joseph Brent/Flickr/CC BY-SA 2.0
U zajedničkom projektu pronalaze materijale za skladištenje vodika u spremnicima automobila

Istraživači s Instituta za nuklearnu energiju "Vinča" u suradnji s kolegama iz hrvatskog Instituta "Ruđer Bošković" i švicarskog federalnog instituta EMPA već dvije godine rade na projektu s korištenjem vodika "Novi materijali za skladištenje energije".

To je bilo povod okupljanja istraživača iz Srbije, Hrvatske i Francuske na dvodnevnom seminaru u Institutu "Vinča", gdje razvijaju načine skladištenja vodika pri njegovom korištenju kao pogonsko gorivo i izvor energije o čemu je pisao i časopis "Chemistry - European Journal".

Voditelj istraživanja, Nikola Biliškov iz Instituta "Ruđer Bošković" iz Zagreba, rekao je za Tanjug da u okviru projekta vrijednog 250.000 eura rade na novim materijalima za skladištenje vodika kako bi dobili efikasnije rezervoare za automobile ili potrošače poput repetitore i sličnih sprava. "Razvijamo tzv kompleksne hidride koji predstavljaju nekoliko grupa kemijskih spojeva s velikim količinama vodika i koji mogu oslobađati ili primati vodik prema našoj potrebi", kaže Biliškov.

Požar Europska unija Top News Hrvatska je druga po najgorim štetama od klimatskih promjena

Rekao je i to da danas gotovo svi vodeći proizvođači automobila imaju bar jedan model na vodik. "Najrazvijeniji u tome su Toyota, Nissan, Mercedes, Honda, a Toyota čak ima i komercijalni automobil. U Europi postoje sustavi koji pomoću vodika napajaju energijom čitava naselja, a grade se i mreže crpki vodika za vozila", kaže Biliškov.

Da vodik predstavlja budućnost kaže i Jasmina Grbović Novaković, koja predvodi tim od 17 srpskih naučnika Instituta za nuklearnu energiju "Vinča" i jedinu grupu koja se u Srbiji bavi ovim područjem.

"To je tzv. zelena energija, ako znamo da iz automobila na vodik izlazi samo voda i da se ne zagađuje okolina, jasno je da je to budućnost“, kaže znanstvenica. Ona kaže da je u primjeni vodika kao energenta najdalje otišla Kanada, kao i da u Grenobleu u Francuskoj postoje crpke za punjenje automobila vodikom.

"U Grenobleu možete iznajmiti i bicikl na vodik i obići njime cijeli grad." Za doprinos njene grupe u projektu rekla je da se ogleda u u ispitivanju kompleksnih hidrida i implantaciji vodikovih iona u materijale kako bi se njihova struktura učinila lakšom. "Vodik u tom slučaju može brže ući ili izići iz materijala. Na taj način se kontrolira kako sistem funkcionira, tj. kojom brzinom se, na primjer, kreće automobil."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.