Znanost
36006 prikaza

Znanstvenici otkrili koliko nam je još života ostalo

Klimatske promjene
pxhere
Klimatske promjene i rast stanovništva mogli bi uništiti naš planet puno ranije nego što se prije mislilo

Astrobiolozi pozivaju NASA-u da koristi sve što geolozi uče o novom dobu koje se ponekad zove "antropocen", a moglo bi im pomoći u razvoju svemirskih misija za traženje izvanzemaljske inteligencije.

Antropocen, iako još nije službeno priznat kao geološko doba, odražava vrijeme otkad su ljudi počeli utjecati na Zemlju dovoljno snažno da ostavljaju značajne tragove u geološkim zapisima. To uključuje sve, od ekoloških promjena do planetarnih naslaga radioaktivnog otpada iz testiranja nuklearnih bombi. Postoje i materijali kao što su plastika, beton i egzotični minerali koji će vjerojatno pronaći svoj put u geološku vječnost.

"Mi smo u vremenu u kojem ljudski utjecaj ne samo da počinje utjecati na klimu, već i donosi trajne promjene koje će milijune godina biti vidljive u stijenama", kaže Jacob Haqq-Misra, astrobiolog u Blue Marble Spaceu Institut za znanost, u Seattleu.

Stoljetna upozorenja

Iznad današnje klimatske problematike, svaka tehnološka civilizacija koja živi na planetu s ograničenom količinom resursa suočit će se s ograničenjima i posljedicama na rast, istodobno će biti izloženi samonametnutim ili vanjskim prijetnjama koje se s vremenom povećavaju. Ovo shvaćanje potaknulo je Thomasa Malthusa na pisanje brojnih upozorenja 1789. godine o ograničenjima rasta ljudskog stanovništva i njegovim učincima na okoliš i poljoprivredne sustave, što je ukazivalo na mogućnost civilizacijskog kolapsa. Naknadne analize u tijekom stoljeća preciznije su određivale su prag ovog kolapsa na temelju sposobnosti tehnologije za podizanje nosivosti planeta.

Suvremena analiza ovog problema s nedavnim populacijskim i poljoprivrednim podacima pokazuje da bi rast opskrbe hranom trebao nastaviti premašivati trendove rasta stanovništva u doglednoj budućnosti. Međutim, ova analiza također otkriva da, čak i ako se emisije stakleničkih plinova ublaže, rast ljudske civilizacije u korištenju energije termodinamički će nastaviti podizati Zemljinu temperaturu. Ako se aktualno kretanje potrošnje energije nastavi, onda ekološki katastrofalno zagrijavanje koje će premašiti toleranciju života na toplotno naprezanje može doći ~ 2200.-2400. godine, neovisno o predviđenom usporavanju rasta populacije do 2100.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • pgrubisi 15:01 21.Siječanj 2018.

  odlično ja sam mislio još godinu dvije

 • jtom0910 15:31 19.Siječanj 2018.

  Ja imam samo jedan život.

 • makan1210tahi 09:30 19.Siječanj 2018.

  dok ne umremo