Znanost
16614 prikaza

Znanstvenici otkrili skriveni osmi kontinent - Zealandiju

Satelitska snimka Novog Zelanda
NASA
Dokazali su da Novi Zeland čini tek 20-inu površine uglavnom potonulog kontinenta

Do sada je vrijedilo da na Zemlji postoji šest nastanjivih kontinenata i jedan polarni, Antarktika. Geological Society of America sad je, međutim, izašla s konačnim, kompletnim znanstvenim izvještajem o tome da se Novi Zeland s nizom otoka u Pacifiku nalaze na zasebnoj kontinentalnoj ploči. "Identifikacija Zealandije kao geološkog kontinenta, a ne zbirke kontinentalnih otoka, fragmenata i komada, točnije predstavlja geologiju ovog dijela Zemlje", glavni je zaključak dokumenta imena "Zealandia: Zemljin skriveni kontinent".

Zealandia kao izraz postoji već neko vrijeme, u pravilu se špekuliralo kao o mikrokontinentu koji se još nazivalo i Tasmantis, odnosno o fragmentu koji se odvojio od Australije prije između 60 i 85 milijuna godina. A još i prije nego što su se razdvojili Australija i Novi Zeland, skupa su se razdvojili od Antarktike prije između 83 i 103 milijuna godina. Da Zealandiju nije uputno smatrati kontinentalnim fragmentom, postalo je jasno 1995.

Eurpcija vulkana s munjama Novi Zeland Znanost Žive u gradu pod čijim temeljima se rađa vulkan

Mada, već je i sama njena površina ukazivala na to da je riječ o tektonskom elementu koji iskače iz takve definicije. Zealandija je, naime, čak dvostruko veća površinom od prve sljedeće mikrokontinentalne ploče. Prostire se na skoro 47 milijuna kilometara četvornih, od čega danas čak 94 posto čini morsko dno, potonulo je kao posljedica tektonskih kretanja glavnih kontinentalnih ploča diljem svijeta.

Od 47 milijuna kilometara četvornih Zealandije, kopnene je površine 288.655 kilometara četvornih. Od toga na Novi Zeland s otocima koji pripadaju toj državi, otpada 267.988 kilometara četvornih. Na Novu Kaledoniju s njenim otocima otpada 18.576 kilometara četvornih, a ostalo su razni fragmentirani pacifički otočići koji predstavljaju vanjske teritorije Australije. Koliko je za očekivati da će se Zealandiju uskoro početi računati kao osmi kontinent, ostaje otvoreno, među ostalim zato što su geolozi inače skloni čak i Europu i Aziju nazivati Euroazijom, zajedničkim imenom praktično jednog velikog kontinenta.

Zealandia, kontinent na kojem se nalazi i Novi Zeland | Author: Alexrk2/CC BY-SA 3.0 Alexrk2/CC BY-SA 3.0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.