Life
5872 prikaza

Ovo su gradovi koji će vam platiti da im se doselite

"Život na sjeveru"
frankieleon/Flickr.com
Znate li da Aljaska od 1984. svakom građaninu plaća 1200 dolara na kraju godine koju je tamo proživio?

Netko je voljan platiti vam samo zato da biste se negdje naselili i tamo živjeli i radili? Slično se dogodilo u 14. stoljeću nakon što je "crna smrt" u sedam godina pokosila između 75 i 200 milijuna Europljana. Procjenjuje se da je odnijela između jedne i dvije trećine stanovništva, pa više nije bilo dovoljno seljaka koji bi obrađivali zemlju.

Danas, nekoliko gradova diljem Zapada voljni su davati bespovratne zajmove, zemljišta, kuće, što god, samo da biste popravili njihovu katastrofalnu demografsku situaciju. Detroit je uništila kriza, središte grada zjapi prazno, pa su gradske vlasti odlučile svakom doseljeniku jamčiti 20.000 dolara bespovratnog zajma, po uvjetom da tamo i ostane.

Grad osim toga nudi i između 1000 i 2500 dolara godišnje pomoći za stanarinu i slično. Problem je što posla baš i nema, a i kriminal je znatno porastao. New Haven u SAD-u pak nudi besplatnu školarinu samo da kod njih diplomirate. Ili, ako je riječ o neprofitnom sveučilištu, onda 2500 dolara džeparca.

Ako se tamo doselite, jamči vam se 10.000 dolara kredita s kamatom od 0 %. A kredit ne morate vraćati tako dugo dok tamo živite. Pa ako još odlučite energetski obnoviti svoju kuću, dobivate još 30.000 dolara. Marquette u Kaznasu? Riječ je o pravoj pustopoljini sa samo 600 i kusur stanovnika gradića kojem ljudi bježe još od početka 20. stoljeća.

Pa ako vam je dovoljan poveći komad obradive zemlje na poklon i vješti ste s poljoprivredom, onda je to to. Besplatno zemljište u Kanzasu dijeli i grad Lincoln. Aljaska je još konkretnija. Od 1984. ta američka savezna država plaća svojim građanima koji tamo provedu cijelu godinu i žele ostati još. Za ovu godinu iznos bi trebao biti oko 1200 dolara.

Harmony u Minnesoti sufinancirat će vam gradnju doma sa 12.000 dolara i pokloniti vam zemlju, kao i još neki gradići po Srednjem zapadu, a Niagara Falls u državi New York spremno će vam platiti 7000 dolara kroz dvije godine, pod uvjetom da stanujete u slabo naseljenim četvrtima.

Za gradić Kaitangatu na samom jugu Novog Zelanda nedavno je objavljena netočna vijest da doseljenicima plaća 165.000 dolara. Ono što čini, međutim, jest da svakom doseljeniku daruje i kuću i zemljište u toj vrijednosti, pa zapravo dođe na isto. Tasmanija u Australiji nije baš tako darežljiva, ali ipak nudi farme, sasvim opremljene, u pola cijene od stvarne vrijednosti.

Kanada se ipak čini kao najlakša za doseliti u kakvu slabu naseljenu nedođiju. U najgorem slučaju zemljište ćete morati kupiti, ali po simboličnoj jednoznamenkastoj cijeni, i to ogromne površine, onako, dovoljno veliko da biste na njemu mogli napraviti sasvim pristojan teren za golf. Samo što tamo nećete igrati golf, nego se baviti poljoprivredom, stočarstvom ili, ako imate ideju, početi neki drugi biznis.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar minkenbojna91
    minkenbojna91 09:10 01.Veljača 2018.

    Da tim gradovima upravlja HR vlada,od plaćanja ne bi bilo ni centa