Life
1204 prikaza

Australski 'tovari' i 'purgeri' - ali kulturniji

Sydney, Australija
Pixabay
Povijesno, rivalitet Splita i Zagreba je mila majka prema Melbourneu i Sydneyu

Noćna mora! 70.000 obožavatelja u Melbournu čekalo je punih sat vremena na njihov prvi koncert na tom mjestu nakon 24 godine, da bi ih gitarski tehničar Guns N' Rosesa poznat, odsad neslavno, kao McBob, pozdravio sa "Sydneyyyyyyy...!!!". Ovacije uz prve zvuke gitara u sekundi su se pretvorile u zviždanje i hukanje iz publike. A tek na društvenim mrežama... Možda nikada i nikoga iz svijeta glazbe Australci nisu tako ismijali, popljuvali i pribili na stup srama kao Guns N' Roses povijesnog dana u veljači 2017.

Slash se poslije ispričao na uvodu "poput injekcije u kičmu" i zahvalio "Melbournu" na "izvrsnoj j...noj večeri" i "odličnom j...nom vremenu te večeri". Osim samih Australaca, malo kome je jasno o kakvom monstruoznom, povijesnom, epskom gafu je riječ kad je bend poput Guns N' Roses na otvorenoj sceni pozdravio Melbourne kao Sydney. Zamislimo, primjerice, rivalitet kao što je onaj između Splita i Zagreba. Pa ga pomnožimo nekoliko puta. O takvom je rivalitetu riječ.

S tom razlikom što su Australci ipak neusporedivo civiliziranije pleme od Hrvata, pa nemaju običaj gajiti navijačku huligansku tradiciju i ritualna krvoprolića u sukobima povodom derbija, povodom slučajnih susreta, povodom bilo kakvog izostanka povoda itd. Dakle, bez nasilja, ali sve ostalo je neusporedivo dublje i povijesno dulje. Još 1901. Australija je administrativno organizirana kao federacija što je dandanas. Bio je to jedan od prvih koraka prema njenoj neovisnosti od britanske krune.

A trebalo joj je čak sedam godina da bi odabrala svoj glavni grad, sve zato što se dva najveća grada – Sydney i Melbourne nisu mogli dogovoriti koji će biti glavni grad nove države, praktično nove nacije, koja se prostire preko cijelog jednog kontinenta. Prepirke su počele još krajem 19. stoljeća, da bi nakon godina spora, političke, administrativne i pravne pat pozicije, zadrti lokalpatrioti iz dva najveća australska grada pristali na srednje rješenje, na glavni grad između Melbourna i Sydneyja.

No, gradske vlasti Sydneyja imale su uvjet; glavni grad ne smije biti udaljeniji od Sydneyja više od 100 milja, otprilike 160 kilometara. Na to su gradske vlasti Melbourna uzvratile da bi to bio načelno razuman prijedlog kad se takva točka ne bi geografski nalazila u Novom Južnom Walesu, federalnoj jedinici Sydneyja. Melbourne je, naime, glavni grad federalne jedinice Victorie.

I nakon još malo svađa i potezanja sile, prijetnji, diplomacije, odlučili su oko glavnog grada organizirati poseban minijaturni distrikt kao zasebno administrativno područje poput ostalih federalnih jedinica. Kao što je npr. Washington DC i slično. Kad su se tako lijepo dogovorili, Australci su trebali još samo odabrati koje će to biti mjesto koje će ni krivo ni dužno postati glavni grad. Sad se kao problem pojavilo to što je sve između dva grada bila pustopoljina.

Tadašnji australski novinar John Gale tih je godina zastupao upravo ovakvo rješenje, te je tiskao letak "Dalgety ili Canberra. Koji?". Oba grada su udovoljavala uvjetima, a letak svjedoči o tome kakva je zabit bila Canberra u to vrijeme. Danas Dalgety ima samo 75 stanovnika, što znači da su to otprilike bile i dimenzije Canberre onda. Bila je riječ o pukom seocetu usred divljine. Zapravo je tek 1913., kad je imala već nekih 2000 stanovnika, i službeno dobila ime kao grad.

Grad je trebalo tek izgraditi, pa se tako i moglo dogoditi da se čeka sve do 1927. da na toj lokaciji, jer kako to drugačije nazvati, napokon podignu nacionalni parlament. Sve zbog tog rivaliteta Melbourna i Sydneyja monumentalnih razmjera. Pa im onda dođu vremešni komercijalni rokeri i ne razaznaju koji je koji grad od ta dva...

Na kraju se administrativni spor pokazao kao sretna, zapravo i više nego vrlo sretna okolnosti i po Canberru i po Australiju. Kako je grad koji danas ima oko 380.000 stanovnika podignut iz temelja, tek 1960-ih je populacijski dosegnuo 100.000, grad je danas ogledni, prekrasan primjer urbanog planiranja, s nizom arhitektonski briljantnih građevina. Otprilike kao što je bio slučaj i s glavnim gradom Brazila Brasiliom.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.