Znanost
2541 prikaza

Znanstvenici: Plićaci vam prijete zarazama!

Plaža u Dubrovniku
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Utvrdili su da je u promatranom uzorku kupača njih čak 86 posto skupilo nekakvu infekciju

Čak i relativno čista morska voda u plićaku vrlo vjerojatno sadrži brojne mikrobe koji povećavaju opasnost od razvoja crijevnih infekcija i trbobolje, infekcija uha i dijareje, osobito kod male djece i osoba s oslabljenim imunitetom, pokazali su rezultati više od 40 ranije provedenih studija.

Znanstvenici su razmotrili podatke o učestalosti spomenutih bolesti među kupačima i onih koji su za to vrijeme boravili na plaži. Ustanovili su da je među plivačima bilo 86 posto onih koji su 'pokupili' neku od infekcija. "Provedena su brojna istraživanja čiji je cilj bio pronaći vezu između kupanja u moru i raznih simptoma bolesti, najčešće zaraznih", kazala je glavna autorica studije Anne Leonard iz Europskoga centra za očuvanje okoliša i ljudsko zdravlje koja djeluje pri medicinskom fakultetu Exeter u britanskom Truru.

Muha Istraživanje Znanost Prava istina o muhama: Prenose 600 bolesti!

Dr. Leonard kaže da se najčešće radilo o gastrointestinalnim tegobama poput povraćanja i proljeva. S kolegama je analizirala postojeće podatke prikupljene u posljednjih 60 godina u razvijenim zapadnim zemljama s visokim osobnih dohotkom poput Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Australije.

Dr. Leonard kaže kako je uvriježeno mišljenje da je opasnost od zaraze na plažama tih zemalja minimalna, zbog standarda o održavanju mora čistim u tim područjima te da se, zbog višega životnog standarda nego u zemljama s nižim prihodom poštuju pravila.

"Kvaliteta vode testirana u morskoj vodi za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Riju de Janeiru otkrila je puno višu razinu patogena i bakterija nego na plažama Sjedinjenih Država", rekao je Ben Arnold, znanstvenik s kalifornijskog Berkeleya. "Manje razvijene zemlje obično imaju manje rigorozne regulatorne smjernice i lošiju kanalizacijsku infrastrukturu pa zdravstveni rizik od plivanja u priobalnom području može biti puno viši nego u razvijenijim zemljama", podsjeća Arnold.

Ljubavni par Pazite se Life Spolnu bolest možete dobiti na 10 bizarnih načina

U tom bi slučaju posebno oprezne trebale biti osobe oslabljenoga imunosnog sustava i djeca, jer njihov imunosni sustav nije u potpunosti razvijen. Usto djeca do četiri godine provode više vremena u moru i češće gutaju morsku vodu od odraslih, što ih izlaže potencijalnoj zarazi.

Britanski znanstvenici plivačima ne preporučuju plivanje u moru nakon velikih oluja i obilnih padalina kada je vjerojatnost za zarazu i obolijevanje od nekih akutnih bolesti puno viša zbog lošije kvalitete vode. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu International Journal of Epidemiolgy.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.