Znanost
667 prikaza

Znanstvenici potvrdili: Ako vas je prevario jedan put, i drugi put će

Muškarac s otiscima ruža na košulji
Thinkstock
Samo zato što se dogodilo jednom, ne mora se ponoviti... ili nije tako?

Nakon nekoliko izlazaka ili mjeseca, našli ste se u ozbiljnoj vezi. I tako, čavrljajući, upitate partnera je li ikad prevario nekoga. Ako vam itko kaže da nema veze što je tko radio u prošlosti, vjerujte da to nije istina. 

Osoba koja je u vezi s osobom koja je spavala s drugima ima 3.7 puta više šanse da će opet prevariti partnera, pokazalo je istraživanje Kayle Knopp sa sveučilišta u Denveru. Knopp je predstavila rezultate istraživanja na Kongresu američkog udruženja psihologa u Washingtonu.

Istraživala je 484 nevjenčana para, starih između 18 i 34 godine, koji su prethodno bili u najmanje dvije veze. 

Budući da su veze dio kontinuiranog razvoja, potpuno je prirodno da prethodna iskustva utječu na to kako se odnosimo prema sadašnjim i/ili budućim partnerima. Zanimljivo je da u to već vjeruje većina ljudi.

Žena ostavlja muškarca | Author: Thinkstock Thinkstock

"Ako mislimo da je nevjera nešto što se može dogoditi svakome, vjerojatno nećemo biti previše samouvjereni u bilo kojoj vezi", kaže Knopp.

Uz to, ako pomislite da je čak i prekrasnoj i pametnoj Umi Thurman supruga uspjela "oteti" dadilja, tko vam garantira da se to neće dogoditi i vama?!

No za neke je ta šansa veća nego za druge. U skupinama koje su pod većim rizikom nalaze se oni s višim stupnjem obrazovanja, koji više zarađuju, ali i u situacijama kad žene rade, a muškarci su kod kuće, šanse su pet puta veće da će muške domaćice prevariti svoje nježnije polovice.

Doduše, postoje i neke svijetle točke, pogotovo za žene. Muškarci su skloniji oprostiti prevaru, iako je sedma godina braka i dalje najopasnije vrijeme. Jednom kad par pak "preživi" tu kriznu godinu, šanse da će žena prevariti supruga opadaju, iako muškarci imaju veće šanse da će poželjeti aferu oko 18-e godine braka.

Moramo ipak napomenuti da postoje skeptici u znanstvenoj zajednici, kad je riječ o ovim teorijama. Mnogi tako ističu značaj osobine ličnosti koja može ukazati na sklonost prevari, dok većina napominje da ono što predstavlja rizik nije urođena karakterna osobina, već kontekst veze. 

Kristen Mark sa sveučilišta u Kentuckyju ističe da je puno bolji pokazatelj hoće li doći do nevjere - zadovoljstvo (emocionalno i seksualno) u vezi, nego prošlost.

Uostalom, na taj način se oslanjamo na intuiciju, kaže Mark i dodaje: "Ako ste potpuno zadovoljni s partnerom, a možete ga zadržati samo ako ste u monogamnoj vezi, zašto biste riskirali da ostanete bez njega?".

No ako ste sumnjičavi, uvijek možete potražiti pomoć na internetu. Stranica za pronalaženje partnera - OkCupid - ima test koji će vam pomoći da otkrijete vara li vas parter, premda nemojte slijepo vjerovati rezultatima. Svejedno, ako poželite provjeriti, učinite to na osobnu odgovornosti, piše Ozy.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.