Life
3417 prikaza

13-godišnja djevojčica ne želi u brak, ali otac ne odustaje

Indija
Youtube
Mala Indijka je napisala pismo u kojem preklinje razrednika da je spasi od braka

Duli Hembrom ima samo 13 godina, ali ništa je ne može spasiti od nadolazećeg vjenčanja. Budući da nije uspjela nagovoriti roditelje da se predomisle, obratila se školi. 

Danas bi se u Jamshedpuru trebalo održati vjenčanje, zahvaljujući kojem postoje realne šanse da Duli nikad neće završiti obrazovanje. "Ne želim se udati", napisala je djevojčica u pismu objavljenom u India Timesu, te je molila svojeg razrednika da na bilo koji način zaustavi vjenčanje.

"Zaklela sam se da se neću udati prije 18. rođendana. Ne želim se udati tako rano", napisala je Duli. Njezin otac, Lachhu Hembrom, izjavio je za Hindustan Times da će se vjenčanje svakako održati, a i da su vjenčanja koja uključuju djecu i tako uobičajena pojava u njihovom društvu, zato što je "teško pronaći odgovarajućeg partnera za odraslu djevojku".

Indija | Author: Youtube Youtube

Jharkhand, država u kojoj živi Duli, ubraja se među najgore po pitanju dječjih brakova u Indiji, budući da je više od 40 posto djevojčica mlađe od 18 godina pri stupanju u brak, prema statistikama UN-a.

Oko 18 posto djevojčica u cijeloj zemlji uda se do 15. rođendana, a 47 posto ih postane nečijom suprugom do 18. godine.

Ova praksa predstavlja kršenje ljudskih prava, a ostaje raširena u zemljama u razvoju gdje postoji veliko siromaštvo i nejednakost spolova. Dječji brakovi ugrožavaju živote i zdravlje ovih djevojčica, te izuzetno sužavaju njihovu budućnost.

Djevojčice koje se tjera u brak često ostanu trudne za vrijeme adolescencije, što povećava rizik od komplikacija tijekom trudnoće i pri porodu, a te komplikacije su ujedno i vodeći uzrok smrtnosti.

Iako je Indija kriminalizirala dječje brakove, tek je nekoliko slučajeva završilo na sudu i uspješno je okončano, piše The Independent. Najnoviji podaci govore pak da je u 2010. godini svega 11 osoba osuđeno zbog ovog kaznenog djela. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 15:55 29.Kolovoz 2015.

    Vlastiti otac ukrao je djetinjstvo i život dostojan žene.