Znanost
899 prikaza

Znanstvenici: Samohrani očevi umiru 3,5 puta češće od majki

Samohrani otac sa svojom djecom
Max Pixel, FreeGreatPicture.com/CC0
Objašnjenja za ovakve trendove je nekoliko, ali jedino je sigurno to da muškarci to slabije podnose

Rizik prerane smrti više je nego udvostručen kod samohranih očeva u odnosu na samohrane majke ili očeve koji su u braku, pokazala je kanadska studija objavljena u četvrtak. "Naša studija naglašava da samohrani očevi imaju viši mortalitet i pokazuje potrebu javnozdravstvene politike koja bi doprinijela identifikaciji i potpori tim muškarcima", rekla je glavna autorica studije Maria Chiu, stručnjakinja za javno zdravstvo na sveučilištu u Torontu.

Objavljena u časopisu The Lancet Public Health, studija je obuhvatila 40.500 osoba između 2000. i 2012. Kod 871 samohranog oca koji nema partnericu, stopa smrtnosti dosezala je 5,8 na tisuću. To je više nego kod samohranih majki (1,7 na tisuću) i očeva koji imaju partnericu (1,9 na tisuću). Samohranim očevima najviše prijete karcinom i kardiovaskularne bolesti. Odmah dan nakon ove studije, Lancet je objavio i drugu koja se nadovezala na prvu, a na istu temu.

Otac s djecom na plaži 16 SAVJETA Life Kako odgojiti uspješnije i samopouzdanije dijete?

Po njoj, prema istraživanjima koja su provedena, među ostalima, i u Švedskoj, mortalitet kod samohranih očeva skoro četiri puta (3,4 puta) je veći kod muškaraca nego kod žena koji su ostali sami skrbiti o djeci.Uzročno-posljedična veza nije sa sigurnošću potvrđena, ali znanstvenici sumnjaju na stres i "manje zdrav način života": neuravnoteženu prehranu, nedostatak tjelesne aktivnosti i konzumaciju alkohola. Dodatno, oni rjeđe nego samohrane majke imaju društvo koje ih podržava ili pomoć u obrazovanju djece.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.