Life
1115 prikaza

"Dala sam svoje dijete, bilo me sram jer sam samohrana majka"

Usamljena žena
Thinkstock
Samohrano majčinstvo ne stigmatizira žene na zapadu, ali na istoku je situacija prilično drugačija

U Južnoj Koreji smatra se sramotnim biti samohranom majkom, pa mnoge mlade žene imaju osjećaj da ne mogu same odgajati svoju djecu. Tako je i 30-godišnja Jiyoun odlučila ostaviti svoje dijete, iako ju je ta odluka skoro natjerala na samoubojstvo, a njezina obitelj nikad nije ni saznala da je ona rodila.

Unatoč tome što ju je za vrijeme trudnoće socijalna radnica uvjeravala da neće željeti ostaviti dijete nakon poroda, Jiyoun ju je uvjeravala da hoće. Pa ipak, nakon pogleda na malenu djevojčicu, nije je mogla predati u tuđe ruke nego ju je zadržala. Nakon mjesec i pol dana život s bebom, tijekom kojih se redovito uspavljivala u suzama, donijela je odluku i predala kćer na usvajanje.

Nakon toga je razmišljala o samoubojstvu, iako joj je danas lakše. Pokušava ne razmišljati o kćeri, iako u mobitelu i dalje čuva njezine fotografije koje redovito gleda. 

Nedavno je u Južnoj Koreji promijenjen zakon te se svi porodi odsad moraju bilježiti. To znači i da će porodi biti zapisani na majčinim papirima, te bi ih mogli vidjeti potencijalni poslodavci.

Djeca Sjeverne Koreje | Author: Youtube Youtube

Neke žene pod svaku cijenu žele izbjeći da ih se identificira kao neudane majke, pa su spremne potajno roditi i napustiti svoju djecu. 

Pastor Jong-Rak Lee iz Jusarang crkve u predgrađu Seula, odlučio je postaviti kutiju za bebe koja omogućuje majkama, koje imaju osjećaj da nemaju drugih mogućnosti, da djecu ostave na siguran i anoniman način u kutiji.

Otvoreni razgovor o seksu je tabu u Južnoj Koreji, a u školi seksualni odgoj gotovo da i ne postoji, pa mladi redovito ne znaju ništa o kontracepciji.

Jedan primjer je i tinejdžerka Suji koja je ostala trudna kad je prvi put spavala s dečkom. On ju je odgovorio od abortusa, da bi je naknadno ostavio. Jedino njezina majka zna da je trudna, a Suji ni sama ne zna što bi učinila s djetetom, jer iako ga se ne želi odreći, ne zna kako bi sama živjela s njim.

Vlada osigurava neku pomoć samohranim majkama, no nedovoljno za život. Un-Hang Shin, ravnatelj korejske vladine Agencije za usvajanje, napominje da se treba učiniti više toga kako bi se pomoglo mladim majkama. 

"Nije lako promijeniti naše stavove. Postoji društvena stigma koja prati neudane majke i njihovu djecu, ali ako bi im vlada pomogla, mislim da bi se promijenio i stav ljudi", kaže Shin.

U prošlosti su mnogu neželjenu djecu usvajali stranci, ponajviše Amerikanci, no to je otežano s posljednjim promjenama zakona. Mnogi Korejci i dalje ne žele usvajati djecu, pa tisuće njih ostaje u sirotištima do punoljetnosti.

Sook-Hwa Kim imala je sa suprugom dva sina, no željeli su i kćer, pa su se odlučili na usvajanje. Nju nije nimalo briga što drugi pričaju, te je i djevojčicu odgajala da tako razmišlja. Cijela obitelj otvoreno govori o tome kako je njihova kćer i sestra usvojena, tj. kako ju je rodila druga mama, no napominju da je ona danas punopravna članica njihove obitelj, prenosi BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.