Znanost
2113 prikaza

Znanstvenici: Prehladu ćemo liječiti jednim potezom

Bakterije i mikrobi
Thinkstock
Jedan jednostavni mehanizam mogao bi zaustaviti virus koji godišnje zarazi milijarde ljudi

Znanstvenici kažu da su jedan korak bliže rješavanju genetske zagonetke koja se skriva iza obične prehlade. Istraživači kažu da novi anti-retroviralni lijekovi koji bi zaustavili razmnožavanje tog virusa mogli bi napokon postati stvarnost u idućih desetak godina.

Kako piše CNN, istraživanje otkriva kako je spremljen genetski materijal ljudskog parechovirusa, bliskog srodnika virusa koji uzrokuju prehladu. Korištenjem matematičkih modela, istraživači su zaključili da virus na nekoliko lokacija unutar stanica sprema svoj genetski materijal što omogućuje replikaciju i širenje virusa. Način spremanja genetskog materijala jednako je kod raznih srodnih virusa što znači da bi otkrivanjem jednog lijeka mogli uništiti nekoliko virusa, a među njima je i opasni virus dječje paralize.

Peter Stockley sa sveučilišta u Leedsu kaže da to kodiranje genetskog materijala radi slično kao kotačići u ručnom satu. "Sad samo trebamo lijek koji će imati isti učinak kao ubacivanje pijeska u mehanizam sata. Tako bismo mogli onesposobiti svaki dio virusnog mehanizma", rekao je on.

Budući da svake godine više od dvije milijarde ljudi dobije prehladu, to je jedan od najuspješnijih virusnih mehanizama. 

Dok su znanstvenici uzbuđeni, John Tregoning ih pokušava malo smiriti. "Ne postoji samo jedan virus prehlade. Postoje brojni virusi koje će trebati proučavati", rekao je ovaj predavač s Imperial College of London.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.