Vladimire, imam 20 godina mlađega Ironmana. Ljudmila, našao sam 30 godina mlađu

Foto: Društvene mreže
Vladimir Putin i bivša prva dama Ljudmila, rođena Škrebnjeva, rastali su se nakon 30 godina braka. On je navodno u vezi s 30 godina mlađom ruskom gimnastičarkom, a ona je u vezi s 20 godina mlađim triatloncem
Vidi originalni članak

Vladimir Putin (72) i Ljudmila (66) došli su te večeri na balet u Kremlj i - šokirali naciju. Razvodimo se, rekli su pred kamerama na ljeto 2013. i to je bio službeni kraj njihove 30 godišnje veze, koja je započela još u Sankt Petersburgu 1983. godine. Imaju dvije kćerke, Mariju i Ekaterinu. 

Ljudmila nije bila tipična prva dama. 

- Teško je zamisliti, ali na početku njegove vladavine su oboje izgledali prilično provincijalno, prilično nesigurni kako se ponašati - rekla je Nina Hruščova, profesorica međunarodnih odnosa na The New School u New Yorku i praunuka bivšeg sovjetskog čelnika Nikite Hruščova.

- Sjećam se da je njezino odijevanje... bilo malo loše, iako je pokušala angažirati najboljeg ruskog dizajnera odjeće.

FELJTON: NEPOZNATI PUTIN (1) Putin je odrastao bez kade i tople vode, među štakorima, hladetina je bila poslastica

Njihova veza od početak nije obećavala. Zapravo, kako je jednom ispričala Ljudmila, taj dan kad ju je zaprosio ona je bila sigurna da želi prekinuti s njom. Imao je već za sobom vezu koju je okončao na dan kad je trebao zaručnicu odvesti na oltar. Ljudmila je bila Aeroflotova stjuardesa iz Kalinjingrada. Upoznali su se na koncertu, upoznao ih je Vladimirov školski prijatelj, čelist Sergej Roldugin. 

- Do sad si već shvatila kakva sam osoba - rekao je Putin Ljudmili nakon što su bili u vezi gotovo četiri godine 1983.

- Općenito, nisam lak. U tri i pol godine vjerojatno si se već odlučila...

- Da, jesam - odgovorila je Ljudmila, misleći da je to to. Da prekidaju, međutim, bio je to Putinov bizaran način da je zaprosi. Nikad nije bio osobito jak na riječima. Rekla je 'da' i brak je potrajao 30 godina, bila je s njim i u Dresdenu gdje je radio kao KGB-ov špijun, prije negoli je propao SSSR, a onda se s vremenom njihov odnos jednostavno potrošio. 

U rijetkim pokušajima Putinovih ljudi da ispeglaju imidž vođe, Ljudmila bi dala intervju. Ali iz tih friziranih rečenica bilo je više nego jasno da nešto u njihovu odnosu ne štima. 

- Svi članovi obitelji znaju da kada želite razgovarati s njim o nečemu, čekate njegov dolazak za kuhinjski stol na njegovu večernju čašu kefira. Tad možete razgovarati - rekla je Putina. Bilo je to desetak godina prije razvoda. 

FELJTON: NEPOZNATI PUTIN (2) KGB-ovac, ruski James Bond: Putin je svećenik, psihijatar, lažov i tvoj smrtni neprijatelj

- Nikad me ne hvali i to me totalno odbilo od kuhanja. Za njega je izuzetno teško kuhati i odbit će jelo ako mu se ne sviđa i najmanja stvar u njemu. Stavljao me na kušnju tijekom našeg zajedničkog života. Stalno osjećam da me promatra i provjerava donosim li ispravne odluke - rekla je. 

Prilično bizaran intervju, svakako. Nakon razvoda Ljudmila se nije pojavljivala u javnosti. Vladimira su pitali 2014. namjerava li se ponovno ženiti.

- Ah, najprije se moram pobrinuti za Ljudmilu - rekao je. 

Za njega se ionako godinama šuškalo da je u vezi s mlađahnom, zapravo 30 godina mlađom gimnastičarkom, zlatnom olimpijkom Alinu Kabajevom. Sad već bivšom gimnastičarkom, zapravo, godinama je bila i zastupnica u Dumi Putinove stranke Jedinstvena Rusija. Po nekim verzijama navodno mu je rodila četvero djece, po drugima dvoje ili troje. Navodno boravi u Švicarskoj i vrlo je upitno ejsu li ona i Putin i dalje u vezi. 

Ruska javnost je ostala prilično iznenađena kad se doznalo da je i Ljudmila našla novoga, i to 20 godina mlađeg triatlonca Artura Očeretnija. On je prije sedam-osam godina nastupao kao triatlonac u Puli, baš u vrijeme kad se doznalo da je u vezi s bivšom prvom damom. U međuvremenu, svega koji mjesec nakon što su Putinovi službeno objavili da se razvode, za 5,4 milijuna eura novi par Artur Očeretni i Ljudmila kupio je vilu u Biarritzu. Kad izbije rat u Ukrajini vilu će francuske vlasti zaplijeniti, a na ulaznim vratima osvanut će ukrajinske zastave i grafiti "Fuck Putin".  

FELJTON: NEPOZNATI PUTIN (3) Iz Dresdena je Putin dovukao 20 godina staru 'vešmašinu', u staroj Volgi je vozio taksi

Vilu je izgradio bogati anglo-belgijski financijer Alfred Loewenstein 1920-ih i nalazi se u općini Anglet, u blizini luksuznog francuskog ljetovališta Biarritza na obali Atlantika. Izvorno je nazvana Villa Souzanna u čast svoje zaštitnice, udovice londonskog bankara, ali je također poznata i kao “Rêverie. 

I u Marbelli bivša Putinova žena posjeduje nekretnine. Smješten 20 minuta hoda od plaže u Marbelli, ljetovalištu na španjolskoj Costa del Sol prepunoj slavnih osoba, stan je vrijedio oko 1,1 milijun eura kada je kupljena 2014., a cijene nekretnina od tada samo rastu, pisao je Politico lani. Službeno, kao i vili na jugu Francuske, vlasnik je Ironman Artur Očeretni. 

U 2023. Ljudmila i Artur Očeretni prodali su svoje apartmane u Marbelli za više od dva milijuna eura, očito strahujući da bi mogli biti zaplijenjeni kao vila na jugu Francuske. 

FELJTON: NEPOZNATI PUTIN (4) Ubojstvo u KGB-stilu: Putinov mentor Sobčak upalio lampu, na žarulji se zagrijavao otrov

Tijekom Putinove vladavine Ljudmila je stekla zgradu bivše vlade u središtu Moskve koja je nekoć pripadala djedu ruskog pisca Lava Tolstoja. Navodno je poslužila kao inspiracija za vilu opisanu u romanu "Rat i mir", kuću Volkonskog obnovio je i proširio vladin odjel za imovinu, koji je povijesnoj zgradi dodao dva nova kata, prema otkrićima pokojnog ruskog disidenta Alekseja Navaljnog.

Kupili su Artur i Ljudmila 2015. i luksuzni apartman u Davosu za oko tri milijuna eura. Podzemnim tunelom vezan je s hotelom AlpenGold u Davosu da bi mogli koristiti ogroman bazen i hotelski spremnik za skije. 

Kako je pisao Politico, imanje je potom predano Ljudmilinoj zakladi. Smještena svega pet minuta hoda od Kremlja, zgrada sada generira milijune dolara iznajmljivanjem - koji se, prema istraživanju Reutersa, plaća tvrtki registriranoj na njezino djevojačko prezime. 

FELJTON: NEPOZNATI PUTIN (5) Tajno društvo Siloviki: Putina su izvadili iz kante za smeće! 'Znamo ga, jedan je od nas'

Maria Voronceva, Putinova prva kćer, doktorica je. Druga kćer Katerina Tikhonova i njen tadašnji suprug Kiril Šamalov kupili su 2012. za 3,5 milijuna eura vilu, također na jugu Francuske. 

- Imaju troje djece koje stalno prate trojica tjelohranitelja - rekli su susjedi. 

Putin je i inače prilično paranoičan kad je sigurnost njega i obitelji u pitanju. Nije nikakvo čudo da se za njegove kćerke, gdje god se nalazile, brinu tjelohranitelji. Može si to priuštiti. 

FELJTON: NEPOZNATI PUTIN (6) Kako ubija Putin? Šalica čaja s plutonijem, bočica parfema s novičokom, otrovane gaće

I ta je vila Katerine Tikhonove zaplijenjena nakon početka rata, iako su se ona i Šamalov službeno razveli 2018. 

Nedugo nakon što je Putin pokrenuo specijalnu vojnu operaciju u vilu su upali aktivisti, promijenili brave i rekli da će tamo boraviti izbjeglice iz Ukrajine. Izbacila ih je francuska policija. 

Putinova godišnja plaća u 2021. bila je primjerice 10,2 milijuna rublji odnosno oko 106.000 dolara. Da bi kupio samo kćerkinu vilu na jugu Francuske ili stanove u Marbelli trebao bi ne potrošiti niti rublje, štedjeti cijelu plaću otkako je postao predsjednik dvijetisućite. 

 

Posjeti Express