Ekonomix
786 prikaza

Azijski Las Vegas potjerao VIP kockare i sad ima probleme

Makao
Lana Jelić
Makao je kao područje pod posebnom upravom jedini dio Kine u kojem se može legalno kockati, a zbog velike popularnosti su 2013. godine imali 45 milijardi dolara prihoda od kocke

Makao je poznat kao azijski Las Vegas, što ne čudi jer je jedino mjesto u Kini gdje je kockanje dozvoljeno. 

Ljudi iz cijele Azije, ali i ostatka svijeta, dolaze ondje okušati svoju sreću. Makao nikada ne spava, a glavna kockarnica, koja se nalazi u hotelu Venetian, veća je od one u Las Vegasu.

Kockarnica je dizajnirana tako da uopće ne znate koji je dan ili sat, ondje je uvijek savršen trenutak za kockanje. A ako dobijete značajnu svotu novca, možete je trošiti u jednom od mnogobrojnih skupocjenih trgovina. Tako, na primjer, centar kockarnice zauzima ogormna Rolexova trgovina, a iza nje nalazi se Tiffany's. 

Makao | Author: Lana Jelić Lana Jelić

Kockarnica ima i besplatan Wi-Fi, pušionice... Ukratko, učinit će sve da vas zadrže ondje. A ako ne vas, onda barem vaš novac.

No, Makao se našao u problemima. Prihodi od kocke u Makauu u kolovozu su bili tek 1,1 posto veći u odnosu na prošlu godinu i na taj način je prekinut crni niz koji traje već 26 mjeseci i kockarskoj industriji nanosi ogromne gubitke. Ove dobre vijesti potaknule su i rast dionica vodećih kasina koji djeluju tamo poput Wynn Macau ili Sands China. 

Makao | Author: Lana Jelić Lana Jelić

Makao je kao područje pod posebnom upravom jedini dio Kine u kojem se može legalno kockati, a zbog velike popularnosti su 2013. godine imali 45 milijardi dolara prihoda od kocke. No, tome je stigao kraj dolaskom na vlast Xi Jinpinga koji je uveo niz mjera protiv VIP kockara, ali i ograničio vrijeme koje Kinezi smiju provesti u kocki. To je sve dovelo do pada prihoda od 34 posto u prošloj godini (najniža razina u pet godina). 

Kako nema VIP kockara, mogle bi proći godine dok se ne oporave, a nada je u kockarima srednjeg staleža, ali otvaraju se i nove velike kockarnice. 

Podaci za ovu godinu pokazuju kako je 2016. i dalje u padu, ali minus iznosi 9,6 posto manje u odnosu na isto vrijeme prošle godine. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.